Kon: Svakog koga sretnete možete smatrati zaraznim

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je večeras da je situacija sa korona virusom takva da svakog koga sretnete možete smatrati zaraznim.
Kon kaže za RTS da je jasno da je aktivnost virusa korona sve veća i da smo u maksimumu koji će trajati bar još nedelju dana
 
"Osnovno je da shvatimo da među testiranima u nekim kovid ambulantama u Beogradu nalazimo i do 85 odsto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mere koje su već donete. Zaštita sa maskama kada ih svi koriste, posebno u zatvorenom prostoru, jeste čak 99 odsto, a ako ih ne koriste svi, onda je znatno manja, 30 odsto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra", naglasio je Kon.
 
Kada je reč o tome da je među obolelim sve više mladih, Kon kaže da je to uobičajeno jer kada duži period imate lakšu kliničku sliku, imate takozvano tiho prokužavanje, i na kraju se desi da dođe do potpune infekcije, koja izazove tešku formu bolesti.
 
Na pitanje da li će biti doneta odluka o ograničenom okupljanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, Kon kaže da to nije toliko važno koliko da se poštuju već donete mere.
 
"Da li će nove mere biti donete ili ne, odlučiće Krizni štab, ali ukoliko se poštuju ove mere sa distancom i nošenjem maski, onda nove nisu potrebne", kaže Kon.
 
Organizatori svih okupljanja, svake vrste sportskih događaja, direktno su odgovorni i oni su ti koji treba da vode računa o sprovođenju mera, rekao je Kon. Kada je reč o radu noćnih klubova, Kon kaže da ako se budemo oslanjali samo na donošenje mera, imaćemo ekonomsko propadanje ne samo vlasnika tih objekata, već i zaposlenih koji tamo rade, kao i njihovih porodica.
  • Gradjanin Srbije

    02.07.2020 14:06
    MERE " PREPORUKA" NASTAVAK
    Poštovani Gospodine Kon,

    Evo upravo imam informaciju da ta mera "PREPORUKE " toliko ne funkcioniše , da kolega iz Kule danas prijavio da ima temperaturu, kao i njegova žena, kao još njih oko 40 iz svadbe gde su oni prisustvovali u nedelju 29.06..
    Kod nas u firmi (ime neću da navodim) , ali u glavnom strana, kolege se ponašaju kao deca od 5 godina, zezaju se na račun toga .
    Koriste klimu , rukuju se , distanca se ne drži.....itd.
    Tek za 3-4 dana ćemo saznati koliko nas se zarazilo.
    Molim VAS za oštrije mere u vidu "OBAVEZNO NOŠENJE MASKI" sa mogućnosti poslodavca da kazni radnika ukoliko to ne radi , novčano ili poslati ga kući, što se oduzima od godišnjeg odmora.
    S poštovanjem
    Gradjanin Srbije
  • zox

    02.07.2020 09:42
    @ff 02.07.2020 • 09:25
    Junak na junaka
    Predlažem Dr Konu da se nađe sa Dr Konom, da razmene svoje stručne utiske i da iziđu već jednom sa zajedničkim saopštenjem."

    svaka cast :)
  • Mouse

    02.07.2020 09:35
    HOLE
    A mozda da se svi sakrijemo u neke rupe i gledamo tv dok ova svetska igranka ne prodje?

    Mislim da bi se epidemiolozi slozili da je ovo najsigurnije!
    Naravno da ce ekonomija i psiha popucati po svim savovima.
    A sta cemo jesti, piti, itd. tako poremeceni od straha, verovatno ce pametni krizni stabovi odluciti....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.