Kisić Tepavčević: Svi su očekivali da će visoke temperature uništiti virus

Zamenica direktora Intituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da nisu ispunjena očekivanja da će visoke temperature da unište virus korona, ali da su opšte mere prevencije "itekako efikasne".
"To da nam vremenski uslovi sami po sebi učine da nestane virus, nije se dogodilo i verovatno se neće dogoditi nikada", rekla je Tepavčević u emisiji Oko, Radio televizije Srbije.
 
Prema njenim rečima, "kada je došlo do popuštanja mera za to su itekako postojali epidemioški indikatori koji su ukazivali na pad aktivnosti virusa u našoj populaciji".
 
"Ali, sad vidimo na nivu čitavog sveta porast aktivnosti virusa, nije postao više agresivan samo se čitava populacija na zemlji, u ovom delu hemisvere gde je leto opustila, iako su svi neprestano govorili virus je tu treba da se poštuju opšte mere prevencije", rekla je Kisić Tepavčević.
 
Ona je rekla da je "verovatno dobar deo čovečanstva očekivao da će toplo vreme da učini nešto samo po sebi", ali je na svima da budu oprezniji.
 
"Moramo da se ponašamo tako da ne dozvolimo da se virus u nama umnožava i dalje prenosi, jer koliko god opstao u spoljašnoj sredini, on jedino u nama može da se umnožava i jedno mu mi predstavljamo plodno tlo za opstanak", navela je ona.
 
Kako je istakla, "apsolutno je poznato da su nošenje maski, distanca, pranje ruku itekako efikasne mere".
  • Milorad

    04.07.2020 20:44
    Pogrešna očekivanja
    "Intstituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da nisu ispunjena očekivanja da će visoke temperature da unište virus korona"
    Kako je moguće da je neko imao ovakva očekivanja kada u Brazilu i Južnoj Americi, gde su baš visoke temperature momentalno, ima mnogo obolelih od virusa?
    Dali neko od ovog instituta prati šta se dešava u svetu?
    Katastrofa
  • SMile

    04.07.2020 12:11
    A šta ćemo sa...
    Ima li iko iznad njih ko će da kaže, hajde ne lupajte više, nemate pojma?
    Smanjenje plata 30%, sledeći mesec otkaz, ne znaš svoj posao epidemiologa, zbogom...
  • Buba

    04.07.2020 11:45
    bumbar
    Malo me je sramota jer sam stara ali moram da kažem Darijs ne lupetaj pa nemaš 3 god

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.