Direktorka "Batuta": Nema potvrde da je virus korona mutirao

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović kaže da nema potvrde da je virus korona mutirao, ali klinička manifestacija jeste drugačija - više je mladih sa lakšim kliničkim slikama koji obolevaju.
 Direktorka "Batuta": Nema potvrde da je virus korona mutirao
Foto: Marija Erdelji
Ona apeluje na poštovanje preporuka - nošenje maski, držanje distance i higijenu ruku. Jovanović kaže da je 80 odsto novozaraženih iz Beograda, a raste i broj inficiranih iz okruga gde je proglašena vanredna situacija.
 
Janković: Još uvek nismo prešli vrhunac drugog pika prvog talasa
 
Imunolog Srđa Janković rekao je u Novom danu da još uvek nismo prešli vrhunac drugog pika prvog talasa epidemije korona virusa u Srbiji, ocenjujući da situacija zahteva vrlo ozbiljan pristup.
 
On je kazao i da ne može da stane iza ideje da treba "svi da se zarazimo što brže".
 
"Ne možemo to rešavati potpunim zaključavanjem života, ni iz ekonomskih, ni psiholoških razloga, ali moramo ugraditi protivepidemiološke mere u sve što radimo i to svi. Ako to uspemo, smanjiće se širenje zaraze", kazao je, upozoravajući da ne smemo da se ponašamo kao da virusa nema.
 
Juče nismo imali veliki porast ali ni značajan pad u broju novoobolelih, još uvek nismo prešli vrhunac druge grbe prvog talasa, dodao je Janković. Suština je da se situacija ponovo pogoršava, navodi gost Novog dana, i ako nove mere daju rezultate, možemo da sprečimo dalje pogoršanje. Kako je rekao, epidemiolzi očekuju da već tokom sledeće nedelje može da se spreči vrhunac.
 
Govoreći o broju preminulih, on je objasnio da se revizija radi u svim zemljama i uvek se neki broj slučajeva koriguje.
 
"Sve države koje su to radile naknadno, imale su korekcije, samo neslaganje zvaničnih podataka na dnevnom novou i baze koje se popunjava kasnije nije iznenađujuće, činjenica je da je neslaganje veliko, i da ga treba objasniti, apsolutno ne sme da ostane nedorečeno", istakao je on.
 
Janković kaže da je smrtnost sada manja nego na početku epidemije, ali su i rizične grupe manje zahvaćene. "Sigurno da ovo nije onoliko drastično koliko bi moglo da bude da je u martu kriva krenula da raste", dodaje. On je izrazio nadu da se neće dozvoliti da se situacija u Novom Pazaru pogorša.
 
Zbog povećanog broja zaraženih korona virusom, vanredna situacija proglašena je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju i Ivanjici, a od juče i u Beogradu, Šapcu, Čačku i Arilju.
  • Penzioner

    05.07.2020 00:23
    tuta muta
    Nego šta je ,nego mutirao i to u SNS virus,koji je zahvatio sve pore ovog društva.Kriminal se razvija i razvija,sve normalno i zdravo staje.Recite mi,ko NORMALAN u vreme epidemije i kolapsa privrede,na pragu najteže ekonomske krize(,za koju se ne zna kada će ni da li će skoro stati)NABAVLJA BEZPILOTNE LETILICE ? Kada je svaki dinar važan kako za zdravstvenu bezbednost tako i za opstanak PRIVREDE.
  • samo

    04.07.2020 23:31
    me ovo zanima
    @vojvodjanka
    Slažem se sa vašim komentarom, ali mi jedno nije jasno još od kako je ona kisela a posle i onaj dr. Mrki upotrebio izraz "drugi pik prvog talasa" štogod to značilo. Kako jedan talas može imati dva "pika"???? Jel bi neko mogao to da mi objasni??
  • Doktor medicine

    04.07.2020 21:22
    Ko je umro od a ko sa coronom
    Da li je neko umro od corone ili sa coronom to će na kraju epidemije da se možda sazna.



    Ali bez obduckije ne možete reći umiru mladi bez ijedne bolesti.


    Umire se i od H1N1,H3N2.


    Zaboravilo se da u februaru ove godine imamo po 15 obolelih svaki dan od H1N1.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.