Šarčević: Nema potrebe da svi studenti budu u domovima, naći ćemo rešenje za one koji nemaju gde

Maturantima koji su oboleli od virusa korona, biće omogućeno da u avgustu polažu prijemni ispit za upis na fakultet, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.
Šarčević: Nema potrebe da svi studenti budu u domovima, naći ćemo rešenje za one koji nemaju gde
Foto: 021.rs
On je predložio da se studentima omogući još jedan ispitni rok u avgustu, ali da će konačna odluka biti doneta na sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).
 
Ministar je za Tanjug naveo da maturanti koji su zaraženi virusom korona neće izgubiti prvi rok za upis na fakultete i da će im biti omogućeno da polažu prijemni u avgustu.
 
"Ako se desi da se u broju bodova sudaraju sa decom koja su upisana na budžet, povećaćemo kvote. To nije veliki broj, zbog bolesti 31 maturant nije mogao da izađe na prijemni", naveo je ministar.
 
Dodaje da je Ministarstvo čekalo da se završe prijemni ispiti na fakultetima, pa da tek onda da izađe sa stavom šta će se sa maturantima koji su bili zaraženi.
 
"Nismo hteli da izlazimo ranije kako se ne bi manipulisalo. Mnogi bi rekli da imaju kovid i ako ga nemaju. Za 31 maturanta koji je zaražen omogućićemo da polažu prijemnu i upišu željeni fakultet", naveo je Šarčević.
 
Dodao je da je danas razgovarao i sa rektorkom Beogradskom univerziteta Ivankom Popović i da su zauzeli jedinstven stav da se studentima omogući dodatni ispitni rok, ali da će konačna odluka o tome biti doneta na sednici KONUS-a.
 
"Rektorka će predlog da iznese na sednici KONUS-a. Moguće je da se izvede još jedan ispitni rok krajem avgusta, niko neće biti birokrata", naglašio je Šarčević.
 
Ministar je naveo da će sutra imati sastanak i s predstavnicima studenata iz studentskih domova kako bi se dogovorili oko tehničkih detalja za ostanak u domu.
 
Ističe da će se pronaći rešenje za studente koji nemaju gde tokom leta da borave, kao i za strane studente i napominje da je tako bilo i u prvom piku epidemije.
 
"Moraju domovi da se spreme za rad na jesen, ali za studente kojima je nužno da ostanu, koji nemaju gde, pronaći ćemo rešenje. Nema potrebe da svi ostaju", zaključio je Šarčević.
  • Bivši student domac

    06.07.2020 09:15
    Studenti imaju pravo da rade preko studentske zadruge i mnogi tako dopunjuju budžet.
    Svi tretiraju studente kao osobe koje sa rukama u džepovima dođu i odu iz Beograda što nije tačno. Kao student morala sam da imam zimsku i letnju garderobu, knjige, sveske, pribor za tehničke fakultete, neki minimum posuđa, lonac za veš itd. Kuća mi je bila na 600km od Beograda i da me neko svaki čas seljaka sa 5-6 putnih torbi bilo bi nehumano. Studentski dani su mi ostali u groznom sećanju zbog seljenja iz doma u dom, iz sobe u sobu nekoliko puta godišnje a ni ispitni rokovi na svim fakultetima se ne poklapaju. Obično junski rok ugazi u jul a avgust je mesec kad dolazite od kuće da se raspakujete, sredite i počnete da učite. Ako je već sve pušteno građanima na ličnu odgovornost što su studenti izuzetak-pogotovo što mi se čini da će bar 80 procenata Srba hteli ne hteli, čuvali se ne čuvali morati da se zarazi ovim virusom.
    Šarčević bi baš i mogao da se malo zainteresuje o načinu života studenata a ne da donosi odluke o ljudima o kojim ne zna ništa.
  • lale

    05.07.2020 23:27
    Koji je zakonski rok vazenja mandata ministra Sarcevica i cele vlade? Jel i ovaj ministar zakone i Ustav koristi kao WC papir kao nas Vodja?
  • realno za jelena

    05.07.2020 20:24
    Obaveštena Jelena, da li znaš da li su zbog korone ispomerani predavanja, ispitni rokovi itd?
    Da li studenti još mogu preko "studentske zadruge" da rade?
    Nemoj da ti bude teško, upoznaj i mene sa zakonom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija