Šarčević: Studenti ostaju u domovima, dodatni rok u avgustu

Studenti ostaju u domovina, dogovoreno je danas na sastanku ministra prosvete Mladena Šarčevića i predstavnika akademaca koji stanuju u studentskim domovima.
Šarčević: Studenti ostaju u domovima, dodatni rok u avgustu
Foto: 021.rs
Studenti su u razgovoru sa ministrom izneli četiri zahteva, a jedan se odnosio na dodatni ispitni rok za sve studente u avgustu, kao i da se omogući posebno dodatni rok za studente koji su propustili ispite jer su bili zaraženi virusom korona.
 
Kako je rečeno, Ministarstvo prosvete će tu preporuku uputiti Konusu, a očekuje se da će to biti prihvaćeno.
 
Studenti su tražili da menze i restorani u studentskim domovima rade do 20. jula, a da od 20. do 28. jula rade dežurne menze.
 
Takođe, jedan od zahteva je i da se studentima omogući da u avgustu plaćaju benecifiranu cenu stanarine, umesto ekonomske, koju inače plaćaju u tom mesecu.
 
Šarčević je rekao da će ti zahtevi biti razmotreni kada se napravi finansijska procena i kada se utvrdi da li ima dovoljno novca u budžetu.
 
Studenti predali peticiju
 
Predstavnici beogradskih studenata predali su Ministarstvu prosvete peticiju "Zaštitimo studente", sa 6.230 potpisa i najavili da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni, organizovati proteste.
 
"Znamo da zbog virusa korona nije vreme za proteste, ali to je jedino što možemo da uradimo", izjavila je Kristina Urošević, navodeći da je prikupljanje potpisa za peticiju počelo dva dana pre nego što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pražnjenje studentskih domova, što je iniciralo protest studenata.
 
Od Vlade se traži dodatni ispitni rok, besplatno testiranje studenata na prisustvo korona virusa, ostanak u studentskim domovima u skladu sa epidemiloškim merama, dodatni rok za kolege koje su bile zaražene i mogućnost polaganja prijemnog ispita za maturante čije je zdravlje bilo narušeno virusom, pa nisu mogli izaći na prijemni.
 
Nikola Arsenić je rekao da peticija predstavlja akt solidarnosti sa obolelim studentima i budućim brucošima.
 
"Odgovori države su bili konfuzni i nisu bili dobri. Ova situacija će podstaći još veći odlazak mladih iz Srbije, ali ne zbog školovanja, već radi obezbeđenja egzistencije. Nadamo se da će država umeti da odgovori", izjavio je Arsenić.
  • Vaučer

    06.07.2020 18:36
    Pošto nam je propalo letovanje u Grčkoj, neka nastavnici sada zabavljaju studente preko leta.
  • Govedo

    06.07.2020 16:21
    E moj ministre, a matura mora baš tog dana i nema ponavljanja i ispravljanja! Zato studentima daješ sve preko nastavničke grbače. Daj odmah upiši svima desetke da se deca ne uzbuđuju zbog školovanja, ionako posle za posao ne treba diploma nego članska karta.
  • Govno

    06.07.2020 15:47
    Neka Šarčević sastavlja zadatke i dežura na ispitima kad je tako pametan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.