Panić: Brojem obolelih i preminulih od korone se očigledno manipuliše

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić kazao je Utisku nedelje TV Nova S da smatra da se podacima o broju obolelih i preminulih od COVID-19 "očigledno manipuliše", ali da organizacija koju predvodi trenutno ne može da te navode potvrdi.
On je, gostujući u Utisku nedelje, dodao da se "plaši da li će zdravstveni sistem izdržati" sledeći talas epidemije koronavirusa koji se očekuje u septembru.
 
"(Sindikat lekara i farmaceuta) odavno pisanim putem upozoravao da će se ovo desiti. Nažalost, epidemija je u potpunosti ogolila sve ono o čemu smo pričali. Ono što nas sada brine jeste što se podacima manipuliše i kako ćemo dočekati jesen", rekao je Panić.
 
Naveo je da je zbog ovakvih ocena sindikat kojim predsedava "odavno trn u oku Ministarstva zdravlja i ove vlasti", kao i zbog "insistiranja na poštovanju primeni 80 odsto (relevantnih) zakona".
 
"Ne tražimo da se poštuje 100 odsto zakona, nego samo 80 odsto... Problem u Srbiji je što se odavno (u zdravstvu) radi na usmeno, bez rešenja, na primer kada kolege treba da se upute u druge gradova gde je situacija kritična... Zdravstveni sistem je zanemarivan i služi za potkusurivanje, a sve što je doneto od pravnih akata (koji treba da uredi zdravstvo) u poslednjih sedam godina se ili ne primenjuje ili je u sukobu sa drugim propisima", kaže Panić.
 
Rekao je i da "osnovano sumnja" u to ko je napravio informacioni sistem za praćenje broja novozaraženih i umrlih od COVID-19 i da li on funkcioniše kako treba, a naveo je i da je "brat (zamenice direktora Intituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darije) Kisić Tepavčević dobio "milione za formiranje tog sistema".
 
Na pitanje zašto se pravio novi informacioni sistem kada već postoji sistem za praćenje stanja u zdravstvu, Panić navodi da su mnoge funkcije postojećeg sistema za praćenje COVID-19 upitni, odnosno da nije poznato da li u njega ulaze PCR, serološki i kontrolni testovi.
 
"Kada (u sistemu) brojite ručno broj obolelih, dobijate broj veći od onog (koji se saopštava)... Upada u oči i grafikon (napravlje na osnovu tih podataka), koji je jedini kontra svih u Evropi i svetu inače", dodaje Panić.
  • Malo istine

    07.07.2020 09:24
    @dijasporac
    Covek lepo kaze, ne morate sve da ispostujete, ispostujte bar 80% i bicemo zadovoljni, jer sada ne postuju ni 50%. Svi su svesni da mi nemamo para da ispostujemo sve, ali brate mili neke stvari bi morale.
    Pa sta mislis da zasto je Tramp optuzivao Kineze? Stvarno tako misli ili brze bolje prebaciti krivicu da njega ne pitaju zasto ima para za puskaranje po belom svetu a nema za bolnice u kojima treba da se lece oni koji sve to finansiraju?
    Ovo nije ogolilo samo nase, vec slabe tacke u celom svetu.
  • Nikola

    06.07.2020 23:44
    @Niko
    Nemam pojma u kojoj je covek stranci, iskreno govori ono sto misli. Ali kako vidim vi ste gospodine u SNB ( Stranka Naprednih Botova )
  • dijasporac

    06.07.2020 23:43
    kao i zbog "insistiranja na poštovanju primeni 80 odsto (relevantnih) zakona".
    ---------------------------------------------------------------------------------------

    Ovo je meni apsolutni vrh koji sam ikad proicitao, neko insistira na 80% zakona, a za onih 20% za koji nije zainteresovan ga zabole. O Srbijo izmedju bostana i sljive, kakvi ljudi u tebi su kao opozicija AV-u, koji govore istinu (i ako nemaju dokaza kako kazu), kome taj sludjeni narod da poveruje i ko da ga povede u svetlu buducnost. Kako je genije dosao do tih 80% bitnih zakona? Jel' kao lekar isto tako odlucuje kojih 80% stanovnistva je bitno pa moze da prezivi a 20% ko shisha? U Srbiji je sve i svako za meku trgovinu i cenjkanje, narodu samo ostaje da sam preuzme stvar u svoje ruke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.