Janković: Porast broja pacijenata na respiratoru očekivan, možda smo dostigli plato

Blagi pad broja novoobolelih u poslednja dva dana može da se tumači kao stagnacija i možda možemo da se nadamo da smo dosegli određeni plato krive novoobolelih, kaže imunolog i član kriznog štaba dr Srđa Janković.
Poručuje i da niko ne treba da misli da je unapred zaštićen ili bezbedan.
 
Srđa Janković je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da što se tiče broja pacijenata na respiratoru, tu imamo porast, ali da je to očekivano.
 
Na pitanje da li je virus mutirao, Janković kaže da virus mutira stalno pri svakoj replikaciji i svakom umnožavanju, svaki put kada se kopira njegov RNK postoji verovatnoća mutacija.
 
"Međutim, samo mali, veoma mali deo svih mutacija dovodi do promene osobina virusa, a od njih samo mali deo dovodi do trajne evolucije virusa", rekao je Janković.
 
Kako kaže, postoje prve naznake da neke varijante virusa imaju drugačije osobine i to još nije nepobitno dokazano, ali jeste očekivano. 
 
"Virus se već podelio u nekoliko podtipova i sada naučnici istražuju da li neki od tih podtipova jesu opasniji i ne bi nimalo iznenadilo da budu. Klinička slika se razvija tokom određenog vremena, tako da kriva broja pacijenata na respiratoru uvek malo kasni u odnosu na broj novoobolelih", dodao je Janković.
 
Na pitanje koliko testiranje daje realnu sliku, Janković kaže da sigurno ne možemo očekivati da testiranjem otkrijemo baš sve zaražene osobe.
 
"Međutim, s obzirom na stroge indikacije testiranja koje su sistematične, možemo da očekujemo da nam testiranje da uvid u kretanje epidemije ako te indikacije držimo iz dana u dan", naglasio je Janković.
 
Zbog povećane aktivnosti virusa, popunjavaju se kovid bolnice. Govoreći o tome može li naš zdravstveni sistem to izdržati, Janković kaže da može ukoliko ne budemo imali dalji porast i ukoliko je ovo plato na kome smo sada.
 
"Ukoliko se nastavi porast, naravno da dalji rezervni kapaciteti će morati da budu pušteni u dejstvo", istakao je Janković.
 
Kada je reč o promeni težine kliničke slike, Janković kaže da je uvek u grupama koje nisu rizične postojao jedan procenat osoba koje razviju težu kliniku sliku i da se zbog toga kaže da niko nije potpuno bezbedan.
 
"Nije se ništa promenilo. Kod dece i dalje je teža klinička slika ekstremno retka, kao i kod mladih zdravih osoba, a kod rizičnih grupa pre svega starijih osoba i osoba sa hroničnim oboljenjima i sa poremećajem imunskog sistema naravno da je rizik najveći. Kada govorimo o faktorima rizika, mi govorimo zapravo o statistici, a pojedinac može uvek da prođe bolje ili lošije u zavisnosti od nekih individualnih predispozicija i zato niko ne treba da misli da je unapred zaštićen ili bezbedan", poručio je Janković.
 
Naglasio je da u svim situacijama treba da mislimo o tome da je virus među nama i da mislimo kako da se pre svega sami zaštitimo, a samim tim i da zaštitimo druge da im ne prenesemo virus.
  • H.R.

    07.07.2020 13:21
    Mr Lekar obožava specijalne izraze, poput ''Plato'' , ''Krivulja'' ''Rep'' epidemije.. Ne znam koga oduševljate time, bolje sagledajte da vam mere nisu pravovremene i nisu adekvatne. Kasnite, stalno kasnite a koronica ne čeka...
  • Andrija Šrek

    07.07.2020 10:24
    ...
    MOŽDA...???
    Molim vas, kolege, prestanite sa ovim!
    Bilo bi krajnje ljudski dati ovakvu izjavu:
    "Ej, stvarno nemamo POJMA kakav je ovo virus i kako će se nadalje ponašati. JAKO je OPASNO i molimo vas sve da se čuvate i nosite maske!"
    Siguran sam da bi ih većina onda poslušala.
  • Dr

    07.07.2020 09:48
    Plato?
    Eto srece da smo dostigli taj plato.
    Padamo u rupu bez dna i taj ambis je sve veci i veci.
    A realnost koja ce nas uskoro sve osamariti je ekonomoska kriza koju svet nije video.
    Nek nam je Bog svima na pomoci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija