Kon: Ako ne možemo da pratimo ažurirane podatke, ne možemo ni pravovremeno da reagujemo

Epidemiloška situacija u Beogradu je nepovoljna i za sada nema nekih pokazatelja da se popravlja, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.
Naveo je da ćemo tek krajem ove ili početkom sledeće nedelje videti efekte obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i javnim objektima.
 
Malo je moguće da se restiktivne mere, poput vanrednog stanja, ponovo uvedu, rekao je Kon za TV Prva i dodao da je karantin mera u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, ali da nismo blizu toga.
 
"Zamena za zaključavanje je nošenje maski masovno, što podrazumeva da virus nema gde i kako da se prenese. To je isti rezultat kao i zaključavanja, s tim što se život nastavlja i može da se radi i privređuje, jer ako nemate ekonomiju, gasi se sve", kaže Kon.
 
Naveo je da epidemiolozi moraju da formiraju svoje stavove i da se nekoherentnost izjava sada ne može tolerisati, ne zato što je to sad neki hir, nego što se epidemiološka situacija i dalje pogoršava. Kon je rekao da je normalno da epidemilozi i članovi Kriznog štaba nemaju svi isto mišljenje i da neki žele da se izdvajaju.
 
"Nama su potrebni posebno struktuirani podaci koji idu do najsitnijih nivoa, čak i u opštinama. Ako mi ne možemo u bazi podataka tako da pratimo, ne možemo ni pravovremeno da reagujemo. Sada pratimo sa 4-5 dana zakašnjenja", rekao je Kon.
 
Navodi da je sadašnja baza podataka informatička stvar koja je bila jako korisna, ali da epidemiolozi moraju da budu potpuno jasni sa svojim stavovima i da se ti stavovi nametnu.
 
"Ovo je posao epidemiologa, pre svega", rekao je Kon.
 
Kako je rekao, podneo je inicijativu premijerki Ani Brnabić o tome šta taksativno sve treba da se radi u vezi sa podacima i šefu epidemiološke sekcije Srpskog lekarskog društva.
 
"Ja sam na kraju radnog veka i nemam nikakve zadrške, ovo je neophodno da bismo držali pod kontrolom sve. Mene ne interesuje politika. Svako treba da radi svoj posao kako najbolje zna i ume i da to usmeri protiv virusa. Ovo nije prestalo, samo moramo da krajnje budemo ozbiljni", rekao je Kon.
  • Pseudo Elite

    08.07.2020 12:19
    Legitimnost
    Vlast AV ima (48.93-4)= 44.93% legitimnost. Zasto SNS pristalice ignorisu 4% NEvazecih listica. Posle sinocnih dogadjanja mogu slobodno da racunaju realnu cifru (51.03+4)% NEvazecih obzirom na intezitet revolta od sinoc
  • Drkon

    07.07.2020 19:48
    Na kraju radnog veka
    Vi ste na kraju radnog veka i nikako vam ne polazi za rukom da steknete jos jednu vestinu, da sednete na dve stolice.
  • Struka se prodala

    07.07.2020 16:16
    Struka se pravi bledava. Sve podatke su imali, nogli su da reaguju , da spreče laganje.
    Kako je BIRN mogao da pregleda bazu , uuporedi podatke i vidi da nas sve vreme lažu.
    hvala BIRN.u.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.