Krizni štab danas o oštrijim merama; Kon: Policijski čas najsigurniji način borbe

Krizni štab za borbu protiv korone zasedaće danas u 12 časova kada će razmatrati uvođenje oštrijih mera kako bi se obuzdalo širenje ove zaraze.
Epidemiološka situacija od pre dva dana je još gora.
 
Ono što je verovatno, a što je juče rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, policijskog časa koji je najavio dan pre, neće biti predstojećeg vikenda.
 
Najavljeno je da će članovi Štaba razmatracti uvođenje rigoroznih mera u onim gradovima i opštinama u kojima je situacija sa virusom korona alarmantna poput Beograda, Novog Pazara i Sjenice.
 
Zbog loše epidemiološke situacije, vanredna situacija je proglašena u više od 20 gradova ili opština u zemlji.
 
Do sada je kovid 19 odneo 341 život, dok je on potvrđen kod 17.076 osoba u našoj zemlji. Prema podacima sa sajta Covid-19 aktivno je više od 3.100 slučajeva.
 
Kon: Policijski čas nepopularan, ali i najsigurniji način borbe
 
Najjednostavnije je uvesti policijski čas protiv kog smo svi iz medicinskog dela, i možda bi neki pojedinac i insistirao na tome, ali je to krajnje nepopularno mada je to najsigurniji način borbe protiv virusa, dok bi potpuno zatvaranje Beograda tokom vikenda smanjilo prenos virusa, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.
 
"Ne može da se kaže da je situacija pod kontrolom u Beogradu, i ima tendenciju da bude vanredno kada je u pitanju kapacitet prijema pacijenata. Ovo će da traje do 2022. godine i ovo je zadatak epidemiologa i ne može više da bude nekoherentnih izjava", rekao je Kon za RTS.
 
Kon ne veruje da će biti policijskog časa, ali da će svakako biti zabrane javnog okupljanja, "i tu nema dileme i to je zakonom dozvoljeno".
 
On je rekao da treba javno saopštiti građanima šta može da bude i objasnio da će, kada dođe do smirivanja situacije, "biti mesec dana mirno, a ako popustimo sa merama imaćemo novi talas, i čak postoji i mogućnost ogromnog talasa na jesen, kao što je bilo 1918. godine" tokom pandemije španske groznice.
 
On je naveo da je u Beogradu hospitolizovano oko 1.500 ljudi, i da su u sredu primljena 134 pacijenta, "što je i dalje manje od ranijeg makismuma".
 
"Imamo vrlo ozbiljnu sitiaciju Beogradu što zahteva dodatnu spremnost. Bolnica na Banjici se otvara kao kovid bolnica, ali je problem što ne možemo da očekujemo da se pacijenti brzo otpuštaju jer se bolest u proseku leči tri nedelje, a u nekim slučajevima i pet nedelja", rekao je Kon.
 
Kako je objasnio, prosečno oko 600 ljudi dnevno traži testiranje i taj trend se održava, nema smanjenja, "a broj testiranja, bar u Beogradu je veći nego što se zvanično objavljuje".
 
Kako se izrazio, "za situaciju teško da možemo da kažemo da je pod kontrlom, a zabrana kontakta trebalo bi da bude u glavama". Oni koji ne nose maske u zatvorenom prostoru mogu ozbiljno da ugroze zdravlje, i svoje i tuđe, istakao je Kon i naveo da se mogućnost prenosa smanjuje na jedan odsto ako svi nose maske.
  • Doktori

    11.07.2020 23:10
    Ne razumem kakva vam je to struka i nauka - zakljucamo ljude svakog u svoju kucu i ne virus ne moze da se siri. Pa to moze da smisli i moja prababa sa 4 razreda osnovne skole! Vas zadatak je valjda da smislite kako da se ogranici sirenje virusa u skladu sa drugim realnim uticajima, u formi koja je odrziva do 2022, a ne samo da nas zatvarate da pocrkamo.
  • Očima sam fotkala :)

    10.07.2020 21:15
    Logike nema
    Otvarate bazene, gde neki pljunu, mokre, drugi gutaju a u isto vreme želite da zatvarate ljude. Zaista nema logike u vašoj glavi.
  • Alex

    09.07.2020 21:29
    Ima tu nesto
    Da li se neko zapitao, zasto je posle svih ovih dešavanja oko izjava i postupaka kada je u pitanju ova epidemija dr. Kon još uvek u kriznim štabu? . Sta bi uradio neki drugi stručnjak da sa njim ispiraju usta svaki dan po medijima i društvenim mrežama a da uz to još i snosi krivicu oko donošenja odluka u borbi protiv virusa. Mora da dobija ogromne pare za to što radi tj.sto ne radi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.