Milenković: Suštinski zahtev protesta je da Vučić prestane sa ponižavanjem građana

Istoričar umetnosti i pisac Novi Nebojša Milenković kazao je za 021 da korona nije pravi uzrok protesta, te da je ona samo ogolila nagomilane frustracije društva.
Kako je naveo suštinski zahtev demonstracija, bez obzira sa kog političkog spektra dolaze, jeste da Aleksandar Vučić prestane da ponižava i vređa građane. 
 
"Pošto on nema nameru da prestane, ja se plašim da ulazimo u jedan nasilni period koji je odraz socijalne frustacije, nagomilanog besa i nemoći društva. Ako se u narednim danima ne artikulišu nekakvi zahtevi sa kojima će se izaći pred predsednika nastaće potpuni haos", ocenio je Milenković.
 
Milenković smatra da, kao društvo, nikada nismo bili u ovako bezizlaznoj situaciji, jer je politički život toliko obesmišljen da ne postoji lider opozicije niti ijedna organizacija opozicije doživljava kao svoju.
 
"Mislim da se kao društvo nikada nismo nalazili u ovako bezizlaznoj situaciji, a onaj koji je sve to zakuvao ima ključ da taj izlaz pronađe, tako što će prestati da vređa građane i tako što će početi da makar glumi da se pristojno ponaša kao predsednik. On to očito nema nameru. Korona jeste tu taj okidač, ali ja bih rekao da ovo nisu protesti samo protiv korone, tu je Vučić u pravu, ovo je izraz nagomilanih frustracija društva koje je korona potpuno ogolila gde smo mi građani videli da zapravo nemamo državu", naveo je sagovornik 021.
 
Milenković, koji je bio na jučerašnjem protestu u Novom Sadu, kako kaže do nasilnog dela, kaže da je sve "delovalo haotično".
 
"Ovi protesti deluju haotično od prvog dana zato što ih apsolutno niko sem, nažalost, Aleksandra Vučića ne organizuje i rekao bih da to i jeste osnovni problem. Problem koji je, naravno, ponovo napravio čovek koji se predstavlja kao predsednik republike, a koji je potpuno uništio i obesmislio politički život u ovoj zemlji. Kada on svoje političke protivnike satanizuje na takav način koji je potpuno nedostojan funkcije predsednika republike. Kada obesmislite parlament, kada obesmislite izbore, kada dovedete zemlju u situaciju da ne postoji alternativa niti politička snaga koja nagomilani bes i frustraciju naroda mora da kanališe jer ovo je najgora koja je uopšte zamisliva", objasnio je on.
 
  
 
Kao problematično navodi i to što bes naroda niko ne artikuliše.
 
"Nažalost, rekao bih da vlast čak ni u ovoj situaciji ne shvata vlastitu odgovornost za stanje u kom se drušvo nalazi. To dokazuju svakodnevne pres konferencije predsednika i onih koji se usude da kažu nešto bez njega. Zaista je neophodna politička artikulacija protesta, a ja ne znam ko je taj koji treba ovo da artikuliše. Proteste niko ne organizuje oni su potpuno izmakli svakoj kontroli i za to je opet odgovoran Aleksandar Vučić, koji zapravo jeste jedini pravi organizator protesta", ocenjuje.
 
Nasilje ne vidi kao rešenje, ali isto tako ne vidi da u ovom slučaju postoji rešenje. 
 
"Ja ne znam ko stoji ispred tih grupa. Ja ne znam ko su ti ljudi, ali Aleksandar Vučić je uspeo nešto što niko pre njega nije. On je na jednom mestu okupio i ujedinio i studente i navijače, i huligane i pristojne građane, i levičare i desničare, i anarhiste i nacionaliste. I taj konglomerat različitih motiva za dolazak na proteste. Neki dolaze i zato što vole da prave nerede. To su navijači sa kojima Aleksandar Vučić ume da razgovara, svakako mnogo bolje nego mi. I pitanje je dana, ako te navijače negujete, kada će se oni otrgnuti i usmeriti protiv vas. Za stanje u jednom društvu uvek je odgovorna vlast", kaže on i dodaje da je vlast odgovorna za to jer ona je ta koja kreira atmosferu.
 
Zaključuje da Aleksandar VUčić od prvog dana dolaska na vlast "nije bio sposoban da vodi dijalog, a ova situacija se mora rešiti dijalogom".
  • Čovek

    11.07.2020 08:33
    Šta se traži- 2
    Samo da razjasnim: strah koji spominjem je strah od epidemije kovida 19, pojačan predugom izolacijom. To je "PANIKA" u začetku. Sve ostale teškoće se osećaju pojačanim i panika polako zahvata šire osetljivije slojeve ljudi. Panika je imala veće razorne posledice u Francuskoj 1940. kad je Nemačka napala već sama Nemačka agresija. Panika nas sad sve zahvata, sve što je i malo opterećujuće oseća se intenzivnijem, kod studenata teškoće ispita, nedostatak nastave, nedostatak relaksacije napetosti, odsustvo dovoljne brige fakulteta, potreba napuštanja studenskih domova. Sve je to pojačano. Krizni štab to ne sme nikako da zanemari. Paniku treba izbeći.
  • Čovek

    11.07.2020 06:12
    Šta se traži
    Jedini problem je u tome što se traži izgleda samo vlast a ne nešto konkretno DRUGOJAČIJE. Sumnjam da je narod spreman da preda vlast nekome ko sem vlasti nema ništa drugo da ponudi. Mislim da su protesti rezultat PANIKE, straha od smrti, negiranja opasnosti i slepog besciljnog revolta. Da li se nudi neki drugi ekonomski model, neki drugi odnos prema radu, neki drigi metod prouzvodnje, neki drugi način socijalnog uređivanja, neki bolji način zbrinjavanja ljudi koji su zapostavljeni, neko bolje rešenje nejednakosti, neka bolja spoljna politika, nekia bolja raspodela bogatstva koje i onako nije veliko.

    NE. Nudi se promena vlasti - pa će to neko posle sve da "popravi".
    Žao mi je, tako ne može.
  • Обсервер

    10.07.2020 17:29
    Ибори
    Па како није смењен на недавним изборима '? Каква је то демократија ? Изгледа да грађани нису гласали ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija