Protesti i u Kruševcu, Kragujevcu, Čačku, Zrenjaninu, Nišu...

Oko 500 Kruševljana, uglavnom mladih, učestvovalo je večeras na protestnom skupu u centru grada, organizovanom protiv policijskog nasilja i u znak podrške demonstrantima širom Srbije.
Uzvikujući parole "Nećemo Vučića", "RTS laže", "SNS lopovi, Srbiju ste prodali" demonstranti su se prvo prošetali do zgrade Policijske uprave i Trga mira, a potom se vratili na Trg kosovskih junaka.
 
"Dajemo podršku studentima koji su sve ovo započeli. Svi smo ovde različiti, ali neka nas to ne plaši. Ne možemo da trpimo nepravdu. Nećemo da nas zatvaraju u kućni pritvor, da nas lažu kako nas leče, a onda prave svoje pirove i žurke. Nećemo da kriminalci, u ime policije, biju našu decu", kazala je okupljenima Duška Milosavljević, profesorka srpskog jezika.
 
Jedna od učesnica protesta upozorila je demonstrante na, kako je rekla, "ubačene elemente iz SNS".
 
"Videla sam petoricu momaka za koje znam da su iz SNS-a. Nemojte da nasedate na njihove prvokacije. Ukoliko nešto započnu samo sedite dole", kazala je ova učesnica protesta.
 
Nakon još jedne kraće šetnje do Trga kosturnica skup je završen uz dogovor da se sutra okupe na istom mestu u 19 sati.
 
Demonstrante je u šetnji obezbeđivalo oko 30 pripadnika policije u uniformama i civilu, a nikakvih incidenata nije bilo.
 
Miran protest u Kragujevcu
 
Nekoliko stotina Kragujevčana počelo je večeras u 19 sati miran protest sedenjem na travnjaku ispred Skupštine grada i puštanjem muzike sa razglasa.
 
Za razliku od prethodne večeri, kada su okupljeni skandirali "Uhapsite Vučića" i druge uvredljive poruke protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, večerašnji protest protiče mirno, a demonstranti u manjim grupama sede na travnjaku ili stoje na ulazu u Skupštinu grada.
 
Ni večeras, kao ni prethodne večeri nisu istaknuti nikakvi zahtevi.
 
U Nišu pojedini demonstranti pljuvali žandarme koji čuvaju sedište SNS
 
U Nišu je bilo prepirki dve grupe, da li da idu do sedišta SNS u tom gradu.
 
Pojedini demonstranti u Niši su pljuvali žandarme i pitali ih koga čuvaju, kaže reporter N1 koji dodaje da nigde, osim na tom mestu nisu videli pripadnike žandarmerije.
 
Okupljeni su gađali sliku Aleksandra Vučića na sedištu SNS.
 
Protest i u Zrenjaninu
 
Protest je večeras održan i u centru Zrenjanina, a okupilo se nekoliko stotina Zrenjaninaca. Obraćanja nije bilo, poziv na skup upućen je preko društvenih mreža.
 
Okupljeni građani, pretežno mladi, nosili su transparente "stop diktaturi" i tražili ostavku predsednika Srbije, a kako se moglo čuti nezadovoljni su i zbog brojnih problema koji godinama muče Zrenjanince, među kojima je i nedostatak zdrave pijaće vode.
 
Posle okupljanja ispred Gradske kuće u tom gradu, krenuli su u šetnju glavnom gradskom ulicom, do zgrade u kojoj su kancelarije SNS, a deo njih vratio se do Gradske kuće.
 
Prošetali i nezadovoljni građani Bora
 
Građani Bora protestovali su danas na pešačkoj zonom u ulici Moše Pijade izražavajući negodovanje zbog, kako su naveli, "odnosa državnog vrha prema epidemiološkoj situaciji u Srbiji, manipulacijama sa brojem zaraženih i samovolje predsednika države u donošenju odluka".
 
Na platou Doma kulture oko 18 sati okupilo se pedesetak nezadovljnih Borana, a tokom protestne šetnje pešačkom zonom pridružilo im se još pristalica, dajući im podršku.
 
Ivan Đurić, jedan od okupljenih, rekao je agenciji Beta da su se Borani okupili u svojstvu građana, bez nacionalista, huligana i političara.
 
Na protestu nisu bili prisutni lokalni političari i nije bilo stranačkih obeležja. Nosila se sprska zastava, Borani su duvali u pištaljke, i nazivali su predsednika Srbije pogrdnim imenima.
 
U protestnoj šetnji bilo je i porodica sa malom decom, nije primećena policija i nije zabeležen nijedan incident.
 
Miran protest održan u Čačku
 
U Čačku je večeras održan protest, koji je zakazan preko društvenih mreža, pod parolom "Dosta je laži", a "protiv diktature (predsednik Srbije Aleksandar) Vučićevog režima, policijske brutalnosti, laži i obmana", na kome se okupilo nekoliko stotina građana.
 
Oni su se u 18 časova okupili ispred zgrade lokalne Skupštine, gde su skandirali protiv predsednika Srbije i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, koji je funkcioner Sprske napredne stranke, uz pištaljke i trube.
 
Nakon sat vremena okupljeni građani su išli u protestnu šetnju gradskim ulicama, zadržavajući se ispred sedišta lokalnog odbora Sprske napredne stranke gde su uzvikivali "Vučiću, lopove", "Vučiću, leči se", "Lopovi", "SNS mafija", "Vučiću, ostavka". Zadržali su se i ispred zgrade lokalne policije gde su skandirali "Uhapsite Vučića".
 
Na protestu su bili prisutni i lokalni predstavnici stranaka okupljenih u Savez za Srbiju.
 
Za vreme protesta nije bilo uniformisane policije, koja se mogla videti u okolnim ulicama. Protest je završen oko 20 časova i protekao je bez incidenata.
  • we4r

    10.07.2020 09:54
    Zrno po zrno pogaca
  • Marko

    10.07.2020 00:11
    Zrenjaninci? Ha.
    Letargija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.