Ko se na protestima tuče s policijom?

Kamenice, suzavac, udarci i razbijene glave, obeležja su protesta koji se ovih dana održavaju u Beogradu.
Reakcija policije ide uz, neretko, prekomernu upotrebu sile, međutim, jasno je da postoje i grupe koje takvu reakciju žele i provociraju, piše Danas.
 
Za sagovornike Danasa nema dileme – to su navijači i pripadnici službi, namerno ubačeni od strane režima kako bi se izazvala reakcija policijskih snaga na terenu, a građani predstavili kao huligani koji pod vođstvom pojedinih opozicioni lidera namerno prave nerede.
 
Za Vladimira Savića, bivšeg najboljeg beogradskog policajca, nema sumnje da provokacije izazivaju pojedinci iz državnih službi, ubačeni od strane Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića.
 
"Reč je o jedinici OPA (Odeljenje za posebne akcije) MUP-a Srbije iz nastavnog centra Makiš. Osnovani su za vreme Dijane Hrkalović i posebno su obučeni za izazivanje incidenata i provokacija, kako bi stekli legalne uslove za nečije hapšenje. Prvo su bili huligani koji izazivaju incidente, a zatim policajci koji hapse običan narod koji je naseo na njihovu podvalu", objašnjava Savić. OPA je, dodaje, akcije na protestima sprovodila u dilu sa huliganima, a policajci u uniformi su bili izmanipulisani.
 
"Ne odobravam prekomernu upotrebu sile, niti ih branim, ali želim da budem objektivan i nepristrasan. Interventna policija u ovakvim situacijama misli da se obračunava sa huliganima. Vučić je uspeo da izmanipuliše i narod i policiju", ukazuje on.
 
Savić je pet puta proglašavan najboljim policajcem u Beogradu, ali je službu napustio pre tri godine zbog, kako kaže, mobinga koji je nad njim sprovodila Dijana Hrkalović.
 
Sada je zamenik predsednika udruženja Pokreta za bezbednu Srbiju, koji čine pripadnici bezbednosnih službi koji su napustili policiju, vojsku i druge bezbednosne organe, nezadovoljni pre svega načinom na koji njima rukovode ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin. Savić je na protestu bio u društvu lidera Dveri Boška Obradovića i obojica su bili mete napada.
 
"Bili smo na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske, izdvojeni, možda desetak ljudi oko nas. Onda je proleteo dron i snimio nas. Nakon toga dolaze pripadnici Žandarmerije i tuku nas. To je osveta Aleksandra Vučića zbog svih afera na koje smo ukazivali. Mete su bili svi lideri opozicije. Napadnut je i Sergej, Jeremića su još prvog dana izgurali", ističe Savić, pozivajući svoje bivše kolege da ne nasedaju na provokacije vlasti i njenih ubačenih elemenata.
 
 
Lider PSG bio je meta brutalnog napada, a nakon ukazane pomoći sa zavijenom glavom vratio se na protest. On tvrdi da su ga napali članovi Levijatana, uz "blagoslov" ministra policije.
 
"Imam čvrste dokaze da su pojedini članovi Levijatana pripadnici službe. A kako to znam? Tako što mi je Pavle Bihali lično pokazao prepisku sa Nebojšom Stefanovićem u kojoj ga oslovljava sa 'gospodine ministre'. Oni su pripadnici službe, ubačeni kako bi pokazali da su ovi protesti nasilni. Taj protest je ionako uzurpiran od strane desničarskih grupa i ostalih ubačenih elemenata", navodi Trifunović.
 
Sa druge strane, vođa Levijatana Pavle Bihali ističe da niko iz njegovog pokreta nije bio ni blizu Trifunovića, a kamoli ga napao.
 
"Udario ga je neki fotoreporter, čovek sa fotoaparatom u glavu i to je to. Nemam nikakav kontakt sa njim i ne znam zašto priča to što priča. Niti imam broj ministra Stefanovića, niti sam se ikada čuo ili video sa njim", kaže Bihali. On dodaje da je bio na protestima, ali da Levijatan neće više učestvovati na njima 'zbog količine nasilja koje se događa'. Upitan ko su provokatori koji izazivaju policiju verbalno ali i kamenicama, tvrdi da to nisu članovi Levijatana, ali ni pripadnici navijačkih grupa.
 
"Navijači su došli da pevaju srpske patriotske pesme. Nerede su izazvali pripadnici Antife. Isti oni koji u Americi prave lom. Imaju uputstva kako da se obuku i kako da reaguju. Njihovi članovi su Marinika Tepić, Čanak… i ti levo orijentisani političari, koji im daju instrukcije", navodi Bihali.
 
Minja Pernat iz Pokreta ujedinjenih fantoma jedva je uspeo da izvuče živu glavu na protestu.
 
"Stajao sam sa strane i počeo da snimam stampedo koji je krenuo. Prišla su mi dvojica navijača. Jedan je pokušao da mi gurne baklju u usta. Ustuknuo sam i pao. Drugi mi je potom uzeo telefon i uputio pozdrave od ministra policije. Potom sam otišao u PU Stari grad da prijavim napad, ali su me dočekali tako da maltene tamo nisam dobio batine. Na kraju sam izjavu dao u Zrenjaninu i ona će biti prosleđena u Beograd", kaže Pernat za Danas.
 
Prema njegovim saznanjima, huliganima i navijačima koji izazivaju nerede na protestima upravlja Nebojša Stefanović, preko svog izaslanika, navijača zvanog Velja Nevolja.
 
"Više od 90 odsto građana na protestima želi na miran način da iskaže svoj bunt i nezadovoljstvo. Međutim, ova manjina kojom diriguje vlast čini sve da proteste napravi nasilnim. Svakim danom je sve gore. Bojim se šta će biti ako se ovako nastavi i da li će neko da strada", pita Pernat.
  • Iguman

    11.07.2020 16:21
    A
    Police je pozajmljena of Rosu / Kosovo/i "brata" iz republike srpske. O tome niko ne govori, a trebalo bi.
  • Fredi Kruger

    11.07.2020 16:13
    Koliko botova bogte.....
  • Rade

    11.07.2020 16:13
    @Arkan
    Curuvija je ubijen 1999te od strane Crveih Beretki kojima je komandovao Jovica Stanisic. Tada je Vucic bio glavni propagandni majstor takodje Jovici. SRS su i osnovali Misa Vilotic nacelnih 3.Uprave Drzavne bezbednosti za unutrasnje neprijatelje a sve u cilju kontrolu narodnog nezadovoljstva, Sve je to moj prijatelju udbasko-komunjarska bagra zbog koje ova zemlja je nazadovala 50 godina za razvijenim zapadom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.