Milanov: Za sada bez rigoroznijih kontrola na granicama Srbije, putnicima se uručuju upozorenja

Pooštravanje mera kontrole na graničnim prelazima u Srbiji za sada nije u planu, kaže granični sanitarni inspektor Raša Milanov i dodaje da se od početka epidemije virusa korona na graničnim prelazima primenjuju adekvatne mere kontrole.
Milanov: Za sada bez rigoroznijih kontrola na granicama Srbije, putnicima se uručuju upozorenja
Foto: 021
On je za Tanjug naveo da se našim i stranim državljanima po ulasku u Srbiju uručuje zdravstveno upozorenje u kome su, na srpskom i engleskom jeziku, date instrukcije kako da se ponašaju u slučaju da imaju neke od simptoma virusa korona i navedene adrese i brojevi telefona Zavoda za javno zdravlje i Instituta za javno zdravlje u Srbiji gde bi te osobe mogla da se jave, ukoliko imaju bilo kakve tegobe.
 
To, podseća Milanov, ne važi za državljane Crne Gore kojima je, ukoliko iz Crne Gore dolaze u Srbiju, određena obavezna mera samoizolacije u trajanju od 14 dana, na osnovu procene trenutne epidemiološke situacije u regionu.
 
Milanov navodi da se zdravstveni pregledi putnika na granicama vrše samo po potrebi, odnosno ukoliko putnik pokazuje simptome virusa korona. U tom slučaju, pojasnio je, granični sanitarni inspektor zajedno sa epidemiologom iz najbližeg Zavoda ili Instituta za javno zdravlje koje gravitira tom graničnom prelazu, obavlja razgovor sa takvim putnikom i na osnovu njegovog zdravstvenog stanja donosi se odluka o daljem postupanju.
 
"Ukoliko putnik pokazuje simptome karakteristične za Covid-19 svakako će, po preporuci epidemiologa, dobiti rešenje od graničnog sanitarnog inspektora da se javi nadležnoj ustanovi u mestu boravka radi daljeg lečenja ili će biti neposredno upućen u ustanovu za izolaciju i lečenje", pojasnio je Milanov.
 
Naveo je da se o zaraženima koji dolaze u našu zemlju unapred mogu dobiti podaci od našeg diplomatskog predstavništva u zemlji iz koje putnik dolazi, zatim zdravstvenih institucija te zemlje, ali i od samih putnika.
 
"Sami građani mogu da najave dolazak i kažu da imaju simptome radi dobijanja informacije kako da se ponašaju", dodao je Milanov.
  • Zebra

    12.07.2020 09:56
    Pa kad smo najgori!
  • Milan

    12.07.2020 07:56
    mi smo najpametniji, prvi smo otvorili granice za sve, odrzali izbore... sad gledamo rezultate toga dok nam sve druge zemlje zatvaraju granice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija