"Za krov nad glavom": Aktivisti uhapšeni i osuđeni iako su mirno protestovali

Združena akcija "Za krov nad glavom" zatražila je da se na slobodu puste trojica njihovih aktivista, privedenih prethodnih dana, kao i da se kazne policajci koji, kako smatraju u tom udruženju, učestvuju u nezakonitom, nameštenom i neljudskom sprovođenju sudskog postupka protiv njih.
Kako se navodi, Igor Šljapić uhapšen je u subotu uveče i osuđen na 30 dana zatvora jer je protestovao sa transparentnom na kojem je pisalo "Stop nasilju".
 
"Igor je sinoć, kao i uvek, protestovao mirno i nenasilno, ne izazivajući sukobe i ne provocirajući policiju. Nakon hapšenja nije dobio advokata, a jedini 'svedok' koji je svedočio na suđenju je bio isti policajac koji ga je priveo. Prema Igorovim rečima, tokom suđenja, policajac nije smeo u oči da ga pogleda. Takođe, nije dobio ni mogućnost da, umesto zatvora, kaznu plati novčano", navedeno je u saopštenju.
 
Dodaje se da je iste noći uhapšen naučni saradnik Instituta društvenih nauka i član Sociološkog društva Srbije Vladimir Mentus, iako nije učestvovao ni u kakvim akcijama protiv policije.
 
"Prilikom hapšenja je pretučen od strane pripadnika policije. Osuđen je u hitnom postupku bez prava na odbranu i advokata - po istoj lažnoj optužbi, na istu kaznu od 30 dana zatvora. I u njegovom slučaju jedini 'svedoci' navodnog vređanja su bili dva policajca", dodaje se.
 
Akcija je dodala da je i njihov član Mario Marković uhapšen dok je vozio bicikl kao dostavljač hrane, iako nije učestvovao u demonstracijama.
  • Sremac

    13.07.2020 13:15
    Eh
    Gde su bili ti "mirni demonstrant"i, posle bačene prve kamenice?
    Oni su napustili plato ispred Skupštine?

    Posle tih prvih kamenica tu su ostali samo agresivni kriminalci, koji su agrsivno napadali policiju.
    E tek tada krenula je plicija u akciju hapšenja izgrednika i terorista.

    Dakle, niko miran nje hapšen, već baš suprotno.
  • Dejan

    13.07.2020 08:49
    Krov pao
    To sto ovi ljudi pricaju treba dobro razvodniti sa pinkovim vestima, filtrirati sa informerom da bi se doslo do siluete onoga sto se zaista desilo. Nekad podrzavam njihove akcije ali mi se smuce saopstenja za javnost.
  • Mile

    13.07.2020 06:17
    Obecana zemlja
    Srbija je idealna zemlja za drustveni talog koji se uvukao u politiku, kako bi se docepao materijalne koristi. Slusam ih danima kako naricu, koji su im ciljevi i na koji nacin zele do njih da dodju. Ne cudi onda, zasto mlad i pametan covek odlazi iz ove zemlje. Tako i treba, pametna je to mladost koja nece da traci zivot u ovom blatu na Balkanu. Molim vas samo jedno, ne zaboravite im nikad da ste zbog njih otisli .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.