Institut u Kragujevcu nedelju dana ne radi PCR analize, aparat na servisiranju

U laboratoriji "Kraguj" Instituta za javno zdravlje (IZJZ) nedelju dana se ne radi PCR analiza na virus korona, pošto aparat mora da bude servisiran, rekao za agenciju Beta direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac Dragan Vasiljević.
Institut u Kragujevcu nedelju dana ne radi PCR analize, aparat na servisiranju
Foto: Pixabay
On nije mogao da precizira koliko dugo će trajati servis tog aparata i kada će biti nastavljeno sa analizama uzoraka na Covid-19.
 
Vasiljević je rekao da IZJZ ipak nastavlja sa uzimanjem uzoraka koje prosleđuje na analizu laboratorijama u Beogradu.
 
Na primedbu novinara da pacijenti u Kragujevcu duže čekaju na rezultate iz Beograda od kada se analize ne rade u "Kraguju" Vasiljević je rekao da to "nije problem kragujevačkog Instituta".
 
"Institut je blagovremeno pokrenuo redovno servisiranje, a u međuvremenu i dalje vršimo uzorkovanje i prosleđujemo briseve u laboratorije u Batajnici i Vatreno oko", saopštio je IZJZ.
 
Navedeno je da IZJZ ima sasvim dovoljno podloga i briseva, od 300 do 370 na dnevnom nivou, što je sasvim dovoljno za Šumadijski okrug, a po potrebi, može da dobije i veći broj podloga i briseva.
 
U IZJZ kažu da će PCR aparat koji će uskoro biti servisiran, moći "punom parom" da nastavi dalje analize u laboratoriji.
 
Navedeno je da je tim aparatom do sada urađeno ukupno 3.000 PCR analiza na virus korona, a pošto se ručno radi priprema uzoraka, posle određenog broja analiza mora da se radi servis aparata.
 
"Uskoro bi trebalo da nam stigne aparat za automatsku robotizovanu ekstrakciju uzoraka, što će nam omogućiti mnogo lakši rad i obradu većeg broja uzoraka. Očekujemo da nam stigne i još jedan PCR aparat, što će umnogome popraviti performanse laboratorije. Ovim ćemo, uz već postojeći, pored ostalih aktivnosti vezanih za zdravlje ljudi, raditi non stop testiranje, koje se sastoji od uzorkovanja i rada u laboratoriji", saopšteno je.
 
Institut za javno zdravlje Kragujevac je u početku epidemije radio samo uzorkovanje i briseve transportovao u laboratorije u Beogradu, a kasnije je laboratorija "Kraguj" počela da radi i PCR analize na Covid-19.
  • Misha

    14.07.2020 21:28
    Ili nema testova testova, ili se manipulise sa brojevima da bi ispalo da su protesti pocecali broj zarazenih
  • aleks

    14.07.2020 12:15
    lazovi
    7 dana za servis? Mogu 10 novih da naprave za to vreme...
  • kobac

    14.07.2020 11:12
    lud zbunjenog
    Je li samo jedan se pokvario ili vise njih cisto onako pitam?

    Sta je kvar nema struju nema dovod struje?Ne pali?Zagreva se?Cuju se cudni zvuci tokom rada?Smrdi prilikom rada?

    Komsija servisira TA peci moze da ga pogleda kaze radi po istom principu nije tesko opraviti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.