Kon: Bilo grešaka u bazi podataka o koroni

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je činjenica da je bilo grešaka u bazi statističkih podataka o epidemiji virusa korona u Srbiji.
Navodeći da je to veliki problem, ne samo organizacione prirode, Kon je rekao da će biti izvršena revizija tih podataka što će, po njegovim rečima, omogućiti da nadalje imamo "mnogo bolji" sistem praćenja.
 
"Nije da nemamo testova nego malo-malo pa imamo zagušenje. Rezultati koji se objavljuju su rezultati koji pristižu tog dana. Značajno je da je premijerka juče izašla u javnost sa činjenicama u vezi sa tom aplikacijom i mislim da će doći do usavršavanja i te baze podataka", kazao je Kon za televiziju Pink.
 
Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji, Kon je rekao da je ona u Beogradu "najrizičnija", odnosno da je popunjenost bolničkih kapaciteta u glavnom gradu "nešto što sve drži jako napetim".
 
"Beograd je zbog frekvencije kontakata eksplozivno mesto za ovaj virus ali ipak vidimo da postoji reakcija stanovništva u javnom prevozu i u zatvorenom prostoru. Ostaju okupljanja, posebno mladih što teško može ikako da se spreči", rekao je epidemiolog i dodao da je utisak da još ima nerazumevanja situacije.
 
Dodao je da nošenje maske u zatvorenom prostoru postaje "maltene" čitava strategija borbe protiv širenja virusa.
 
"To bi na duže staze moglo da da rezultate, bez negativnog uticaja na ekonomiju", rekao je Kon.
 
Kon je potom za RTS izjavio da je epidemiološka situacija nepovoljna na celoj teritoriji Srbije i da nema čvrstih podataka o tome da se stanje poboljšava.
 
"U ovom trenutku nemamo čvrstih podataka da li se stanje poboljšava iako je smanjen broj registrovanih pacijenata, bar ovo što su zvanični podaci. Mene stanje ne ohrabruje jer su bolnice pune i veći broj ljudi je na respiratoru", rekao je Kon za RTS.
 
Dodao je da su kovid ambulante i dalje pod velikim pritiskom i da može biti bolje ako svi budu poštovali mere, nosili maske i izbegavali kontakte.
  • zabrinuta

    15.07.2020 10:49
    Greška
    je što ste vi doktori poltroni bili u kriznom štabu. Nikad vas ništa oprati neće. Niste ni videli pacijenta u bolnici. Svaka čast doktorima i sestrama koji brinu o pacijentima
  • Vukan

    14.07.2020 23:16
    Odgovornost
    I na osnovu kojih podataka ste vi krojili mere? Prebacujete odgovornost jedni na druge, a situacija katastrofalna. Ko je odgovoran? Imenujte one koji snose odgovornost!
  • Kecman

    14.07.2020 22:35
    Kon
    Krivi smo mi sto se ne pridrzavamo propisanih mera, nije broj zarazenih porastao zbog dr. Kona ili netacnih podataka. Sta sad ako je bilo gresaka ne treba se paziti i nositi masku? Tek cemo videti eksploziju zaraze za par dana, sa protesta u kovid bolnicu. E tamo ko zavrsi nikad mu vise nece pasti na pamet da ne postuje preporuke doktora, pricam iz iskustva. Ne daj Boze nikom da prodje onaj pakao. Ja sam se jedva izvukao, ne sasvim, ali mi je bolje. Cuvajte se ljudi, kad se nadjes na respiratoru pozelis da umres u trenutku, a onda se ponovo boris i nadas, gledas u doktora koji daje sve od sebe da te spasi , kao u Boga. Promeni ti se sve u glavi jer zelis da prezivis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.