Počinje podela po 8.000 evra subvencija taksistima za kupovinu novih vozila

Prvih 29 rešenja o odobravanju subvencija od po 8.000 evra taksistima i prevoznicima za kupovinu novih automobila, danas je potpisala ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Počinje podela po 8.000 evra subvencija taksistima za kupovinu novih vozila
Foto: 021.rs
"Sada smo odobrili subvencije od 232.000 evra, a podneta su ukupno 1.442 zahteva prevoznika za kupovinu novih automobila, koji će biti obrađivani u narednom periodu. Odobravanjem subvencija želimo da podstaknemo kupovinu novih automobila koji ispunjavaju najviše ekološke standarde sa motorima 'evro 6' ili hibridnih i električnih automobila, kako bi naši građani prvo dobili kvalitetniju i bezbedniju vožnju, a svi mi čistiji vazduh i kvalitetnije ekološko okruženje", dodala je Mihajlović.
 
Ona je istakla da će prevoznici i taksisti sa rešenjima o subvenciji potpisati ugovore sa bankama ili lizing kućama o kupovini novih vozila, a da će im nakon toga u najkraćem roku biti uplaćena subvencija od 8.000 evra. Ministarstvo će od sutra početi da obaveštava prevoznike o odobrenim subvencijama.
 
Da bi koristio subvenciju, taksi prevoznik mora da obavlja ovu delatnost najmanje godinu dana, a jedan od uslova je i da ne duguje porez državi. Takođe, vozilo koje kupi ne sme da proda u naredne tri godine.
 
Ono što je posebno naglašeno u Urebi o subvencionisanju koju je donela Vlada jeste da vozila moraju da zadovoljavaju jedan od dva kriterijuma: da imaju potpuno električni, hibridni ili pogon na prirodni gas i da zadovoljavaju najmanje euro-6 standard u pogledu izduvnih gasova, što sugeriše da je cilj ove uredbe i smanjenje izduvnih gasova kako bi se smanjilo zagađenje u većim gradovima. 
 
Kada je, krajem prošle godine doneta uredba, taksisti su tvrdili da ovo znači da će kvalitet usluga biti podignut, ali i da su kriterijumi strogi, naročito zato što mnogi prevoznici imaju dugovanja veća od pola miliona dinara.
 
Država je najavila izdvajanje 144 miliona dinara za 6.000 taksista u periodu od tri godine.
 
Uredba o subvencijama doneta je nakon velikih protesta beogradskih taksi prevoznika zbog nesmetanog rada firme Cargo, a proteste su podržale i njihove kolege u Novom Sadu. Šta su novosadski taksisti rekli za 021 u vezi sa ovim subvencijama, možete čitati u našem tekstu OVDE.
  • Gorankostic

    12.06.2021 14:44
    A sto se drzavi Vraca pdv to niko neracuna pa rade banke osiguravajuće kuce
  • Radovan

    29.09.2020 12:03
    Kada će vodoinstalateri dobiti subvencije?
  • Laloš

    15.07.2020 23:15
    E sirotinjo i Bogu si teška
    Šta reći a ne zaplakati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija