Sindikati: Masovna otpuštanja na jesen; Ministar Đorđević: Krećemo se u dobrom pravcu

U Srbiji je u maju registrovano dva odsto više zaposlenih lica nego u istom periodu prethodne godine, dok je u odnosu na april tekuće godine zabeleženo povećanje od 1,1 odsto, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević.
Sindikati: Masovna otpuštanja na jesen; Ministar Đorđević: Krećemo se u dobrom pravcu
Foto: 021
"U maju 2020. godine u Srbiji je registrovano 2.203.247 zaposlenih osoba, što u odnosu na isti mesec prethodne godine predstavlja povećanje za 43.918 lica. U odnosu na april 2020. godine zabeleženo je povećanje broja zaposlenih od 1,1 odsto, odnosno za 23.563 lica", kazao je Đorđević, saopštilo je ministarstvo.
 
Đorđević je ocenio da ti podaci pokazuju da se "krećemo u dobrom pravcu i da imamo dobru osnovu da prebrodimo krizu sa kojom se ceo svet suočava usled pandemije virusa korona".
 
Kako je precizirano, posmatrano po sektorima delatnosti, porast zaposlenosti je u maju, prema prethodnim podacima, najveći u trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila, uslugama smeštaja i ishrane, prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.
 
Tokom borbe protiv virusa korona, zdravstveni i socijalni radnici bili su najviše angažovani, pa je u maju 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine ukupan broj zaposlenih veći za 1,2 odsto, odnosno 1.747 lica, dodaju u ministarstvu.
 
Stojiljković: Na jesen milion nezaposlenih
 
U Srbiji će na jesen biti oko milion nezaposlenih građana ako država ne nađe načina da pomogne privredi novim paketom finansijske i druge vrste pomoći zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid-19, rekao je ranije predsednik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.
 
"Socijalno-ekonomski savet (SES) traži da se u Srbiji što pre formira nova vlada i razgovara o dodatnoj podršci najugroženijim firmama jer će se bez toga nezaposlenima od pola miliona pridružiti i više od 200.000 radnika koji će ostati bez posla i oko 100.000 povratnika iz inostranstva", rekao je Stojiljković koji do proleća 2020. godine predsedava SES-om.
 
Dodao je da prvi paket pomoći privredi od pet milijardi evra nije dovoljan i nije bio selektivan, pa su novac ili olakšice dobili i oni kojima nije bilo neophodno. Stojiljković je rekao da je država trebalo da pruži novčanu pomoć firmama čija je proizvodnja pala 15-20 odsto, a ne svima.
 
SES traži od države, prema njegovim rečima, novu podršku kompanijama po ugledu na te zemlje koje su nastavile da pomažu privredu novim ciklusom od još tri meseca.
 
"Znam da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da država više nema para za pomoć privredi i da nije vreme komunizma, ali nisam znao da je Amerika koja pomaže privredu komunistička zemlja", rekao je Stojiljković.
 
On je rekao da "ova kriza traži drugačije mere i da niko ne govori o sidru kojim bi se zaduženje države ograničilo na 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
 
Vlada Srbije trebalo bi, kako je rekao, rebalansom budžeta da poveća investicije u infrastrukturu jer stranih neće biti, a istovremeno da preispita dosadašnje planove o ulaganjima. Stojiljković je ocenio da moraju da se, pre svega, preispitaju planovi o "podizanju jarbola i gradnji fudbalskih stadiona".
 
Podsetimo da je pre nekoliko dana Savez samostalnih sindikata Srbije procenio da će na jesen zbog posledica pandemije virusa Covid-19 na privredu bez posla u Srbiji ostati od 250.000 do 300.000 radnika. Više o ovim procenama OVDE.
  • Ivan

    16.07.2020 18:44
    Ovaj bivši šofer je čudo od struke vataj se volana i brmbrmbrm ne lupetaj
  • Mirko

    16.07.2020 18:40
    Ljudi
    Ja ću morati da otpustim 5 svojih radnika. treba nam još vremena i pomoći. Država mora da osluškuje narod.
  • RVosha

    16.07.2020 17:37
    Smrdija
    "Ministar Đorđević: Krećemo se u dobrom pravcu....

    .... punjenja dzepova...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.