EU skinula Srbiju i Crnu Goru s liste epidemiološko bezbednih zemalja

Evropska unija je danas skinula Crnu Goru i Srbiju s liste zemalja čiji građani mogu da uđu na njenu teritoriju i skratila spisak na 12 zemalja.
EU skinula Srbiju i Crnu Goru s liste epidemiološko bezbednih zemalja
Foto: Pixabay
Lista zasnovana na epidemiološkim kriterijumima revidira se svake dve nedelje.
 
To je spisak zemalja za koje bi "trebalo ukinuti" ograničenja na putovanja preko spoljnih granica EU. Ta preporuka međutim nije obavezujuća, već svaka država-članica sama odlučuje koje će putnike pustiti na svoju teritoriju.
 
Putovanja u Evropu koja nisu neophodna, zabranjena su 17. marta radi suzbijanja pandemije korona virusa.
 
EU nastoji da se koordiniše zbog slobode kretanja unutar Šengenskog prostora.
 
U Srbiji i Crnoj Gori je poslednjih dana došlo do zabrinjavajućeg povećanja broja zaraženih korona virusom.
 
Na toj listi nisu SAD, najteže pogođene pandemijom, s više od 50.000 novozaraženih dnevno i više od 140.000 umrlik, kao ni i Brazil (dva miliona zaraženih, više od 70.000 umrlih), Rusija i Indija gde je od početka jula pandemija eksplodirala.
 
Na listi EU je ostalo 12 zemalja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.
 
Kina je takođe na listi, ali na osnovu reciprociteta. Iako je izašla iz EU, Velika Britanija se smatra državom-članicom do kraja prelaznog perioda koji ističe 31. decembra.
  • Uros

    17.07.2020 09:21
    Aha uplasili ste se da nece biti i sankcija kao 90ih, jer ista bagra vlada ovom zemljom kao i 90ih.
  • Mozgalica

    16.07.2020 20:17
    Mozak
    Nisu granice zatvorene samo za Srbe..i za druge je...mućnite glavom i čitajte vesti ne samo od N1...napr.nemačke,italijanske,madjarske...ne pljujte sami sebi u lice
  • Neoplanta

    16.07.2020 18:12
    Ma boli nas uvo, mi imamo novi Parlament, to je valjda najvaznije! A i glasaci su dobili neku crkavicu da im se nadje, s njom ionako ne mogu u Evropu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.