Pašalić: Zbog policijske brutalnosti pokrenuto osam postupaka

Zoran Pašalić, zaštitnik građana, izjavio je za N1 da je obavljeno 29 razgovora i pregleda sa uhapšenima za vreme protesta, kao i da je pokrenuto osam postupaka zbog policijske brutalnosti.
Pašalić: Zbog policijske brutalnosti pokrenuto osam postupaka
Foto: FoNet
"Rekao sam da nije bilo sistemske represije. Da je prekomerna upotreba sile bila pojedinačna, i ona je uzrokovana napadom na policiju. Treba napraviti jasnu razliku, i ne možemo sve staviti na jednu 'gomilu', pa onda da neko sa nje da vadi ono što mu je potrebno. Sistemska represija podrazumeva da na mirne demonstrante policija reaguje silom, bez ikakvog povoda. Prekomerna upotreba sile podrazumeva da se prekoračuju sredstva koja su zakonom dozvoljena", objašnjava Pašalić.
 
Dodaje da prema Zakonu o policiji i članu 106, policija kada sprečava nasilje na okupljanjima, pogotovo koja nisu legalna, ima pravo da upotrebi fizičku silu i hemijska sredstva.
 
"Ono što smo mi konstatovali je da nije bilo sistemski prekomerno upotrebljene sile, već je to bilo u pojedinačnim slučajevima. Prekomerna upotreba sile može da pređe u policijsku brutalnost. Mi smo konstatovali osam primera policijske brutalnosti, gde smo pokrenuli postupke. Što se tiče prekomerne upotrebe sile, saznavali smo za nju iz kontakata sa licima koja su lišena slobode", naveo je on i precizirao da se radi o 29 osoba.
 
"Mi smo 12 lica kontaktirali prilikom policijskog zadržavanja, osam u Okružnom zatvoru, i devet lica u Padinskoj Skeli. Oni su se žalili na telesne povrede. Iza toga mi stojimo, jer uvek prilikom takvih poseta vodimo stručnjake, odnosno lekare forenzičare. U konkretnom slučaju od 9 lica sa kojima smo razgovara, imali smo sedam pritužbi, u Okružnom zatvoru dvoje od osam, i u policijskom pritvoru četiri lica su se žalila od 12", navodi Pašalić.
 
Prema njegovim rečima, osam postupaka je pokrenuto prema MUP-u Srbije, odakle bi trebalo da se dobiju informacije koje se odnose na konkretne slučajeve.
 
"To je predmet rada unutrašnje kontrole. Ukoliko oni, po nama, ne završe u potpunosti postupak, ili da smo mi nezadovoljni, mi nastavljamo dalje kako bi se ishodovalo ono što mi možemo, a to je disciplinska odgovornost. Što se tiče krivične odgovornosti, ne možemo da iniciramo takvu vrstu postupaka", ističe Pašalić.
 
On je za jedan od najpoznatijih snimaka sa protesta, kada policija bije mladiće na klupi u parku, rekao da spada u policijsku brutalnost.
 
"Ne postoji nijedno opravdanje za upotrebu sile, ako se neko u takvim situacijama ne suprostavlja policiji", istakao je on. 
  • Bata

    17.07.2020 10:07
    Nije nego
    E moj, gospodine Pašaliću, zaštitniče građana
    Ajd' što ministar policije, direktor policije,... i još neki (da ne kažem, kojekakvi), kažu da policija nije upotrebila prekomernu silu i bila brutalna, a svi smo videli tu "nebrutalnost", kad tuku autističnog dečaka, kad tuku trojicu momaka koji mirno sede na klupi, kad tuku čoveka koji leži na ulici, kad tuku ... . Mogu da shvatim da, ta "gospoda" kažu da, tokom nedavnih protesvovanja građana, na ulicama gradova Srbije, nije bilo toga što su svi videli, oni štite svoje ljude (svoje "pulene") ali i prvenstveno štite sebe, ali gospodine Pašaliću, ZAŠTITNIČE GRAĐANA, koga vi, ustvari štitite, kad tvrdite isto što i "gospođa" ministri, direktori, ... kažete isto to (da policija nije upotrebila prekomernu silu i nije bila brutalna). Da i vi, kao pomenuta "gospođa", ne štitite sebe?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija