Traže više časova srpskog i da se u lektiru vrate poezija Bećkovića, drame Kovačevića i Hemingvejev "Starac i more"

Nacionalni prosvetni savet je podržao "Deklaraciju o neophodnosti povećanja broja časova srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi" i preporučio je vraćanje književnih dela naših i svetskih klasika u gimnazijske programe srpskog jezika i književnosti.
Traže više časova srpskog i da se u lektiru vrate poezija Bećkovića, drame Kovačevića i Hemingvejev "Starac i more"
Foto: Pixabay
U Deklaraciji koja je usvojena na Prvoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji u Tršiću, u junu ove godine, između ostalog se navodi da su maternji jezik i književnost najvrednija duhovna dobra jednog naroda, čuvari njegovog pamćenja i kulture.
 
Dodaje se da maternji jezik nije samo sredstvo komunikacije, već i nosilac kolektivne i individualne memorije, koje se međusobno dopunjuju i snaže.
 
"S obzirom da je broj časova srpskog jezika najmanji u okruženju i u Evropi, povećanje bi svakako uticalo na uspešnost realizacije sadržaja svih drugih predmeta, kao i rezultate međunarodne provere funkcionalne pismenosti učenika", ističe se u Deklaraciji.
 
Pored toga, Nacionalni prosvetni savet je preporučio vraćanje književnih dela naših i svetskih klasika u gimnazijske programe srpskog jezika i književnosti.
 
Nakon analize programa sva četiri razreda gimnazije, jednoglasno je odlučeno da se Ministarstvu prosvete, kao i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pošalje, kako predlog Deklaracije, tako i predlog revizije.
 
Ukoliko savet bude usvojen, đaci će ponovo čitati i Ćosićevo "Vreme smrti", drame Dušana Kovačevića, Aleksandra Popovića, Ljubomira Simovića, poeziju Matije Bećkovića, "Ex Ponto" Ive Andrića, Bodlerovog "Albatrosa", Hemingvejev roman "Starac i more", kao i narodnu epsku pesmu "Boj na Mišaru".
 
Nacionalni prosvetni savet predlaže jasnije nacionalno profilisanje predmeta maternjeg jezika i književnosti, a samim tim kvalitetnije i sveobuhvatnije opšte obrazovanje za svakog đaka.
  • nbns

    20.07.2020 10:33
    Smanjite broj časova srpskog jezika i književnosti. Uvedite povećan broj časova stranog jezika ako ikada mislite da mrdnete sa Balkana.
  • Dragan

    20.07.2020 08:37
    Opet
    A zar nam ne bi bilo pametnije da smanjimo br budućih društvenjaka tj da uvedemo više matematike, fizike, hemije, fizičkog. Da naučimo decu da razmišljaju i rešavaju probleme. A ko hoće uvek može da pročita knjigu po izboru, a za lektire će ionako većina skinuti recenzije sa interneta. Po meni je glavni problem u državi što nas godinama vode pravnici, sociolozi, ekonomisti, teolozi, psiholozi, a po obrazovanju nikako nisu u stanju da naprave neki kreativni skok da nam bude bolje.
    Ps od društvenih nauka jedino što treba pojačati je istorija, jer ko razume istoriju, tazumeće i svet.
  • 1234

    20.07.2020 07:34
    Čitam i ne mogu da verujem šta je izbačeno?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.