Doktor KCS objašnjava kako se odlučuje kada je vreme za respirator i da li ostaju trajne posledice

Direktor Centra za anestezologiju Kliničkog centra Srbije, dr Nebojša Lađević, govorio je za TV Prva kako izgleda lečenje težih kliničkih oblika Covid-19 i kada je vreme da se pacijent stavi na respirator.
"Teška klinička slika podrazumeva da se stanje pacijenta toliko pogoršalo da on ne može više normalno da diše uz pomoć svojih pluća i obezbedi dovoljnu količinu kiseonika u organizmu. Tada stanje postaje kritično i neophodno je primeniti neki vid mehaničke ventilacije - povećan protok kiseonika, high flow, neinvazivnu ventilaciju ili intubaciju i sam respirator, odnosno kako mi to stručno kažemo - ventilator. Kritično je jer pacijent nema jedan organ iz kog može da ostvari dovoljnu količinu kiseonika i moramo da pomognemo", ističe dr Lađević i dodaje da su nekada u pitanju sekunde kada u bolnicu stigne pacijent u teškom stanju.
 
Kada se pacijent skida sa respiratora?
 
"Što se tiče ove bolesti, mi moramo da dovedemo pre svega do ozdravljenja pluća u tolikoj meri da ona mogu samostalno da preuzmu funkciju i bez pomoći aparata ostvaruju dovoljnu količinu kiseonika u krvi. To znači da se nakon skidanja sa respiratora pacijent tokom disanja ne zamara, da je frekvenca srca normalna, da ne oseća gušenje, jednostavno da ga dovedemo do izlečenja kada pluća mogu da preuzmu samostalnu funkciju. Tada postepeno odvajamo pacijenta od mehaničke ventilacije i konačno skidamo kada zadovolji perifernu saturaciju kiseonika na sobnom vazduhu koja ima 21 odsto", navodi dr Lađević.
 
Ipak, ističe da je Covid-19 bolest koja im još više otežava rad sa respiratorom budući da ne zahvata samo pluća već i ostale organe.
 
"Respirator će pomoći sigurno u dopremi dovoljne količine kiseonika jer mi ručno povećavamo koncentraciju, određene pritiske, setujemo volumene. Ali, to ne zavisi samo od bolesti pluća već od svih organa. Covid-19 je ipak multiorganska bolest. Najlakše je kad je bolest samo u plućima i mi saniramo samo to, te uz pomoć ventilatora premostimo taj period do ozdravljenja. Ali, ova bolest zahvata druge organe, opterećuje rad srca, bubrega i hematološkog sistema. Ako se stvore dodatne komplikacije teže nam je da režimo probleme samo sa ventilatorom", kaže dr Lađević.
 
Koliko dugo pacijenti ostaju na respiratoru?
 
"To su različite kliničke slike i zavisi od težine bolesti. Kod nekoga uspemo za sedam dana da rešimo taj problem, posebno ako je pacijent došao na vreme. Kod težih formi gde se razvija tzv. citokinska oluja i dolazi do jakog imunog odgovora na plućima, imamo pacijente koji su po 30 dana na respiratoru, pa se uspešno oporave", navodi ovaj doktor.
 
Da li će respirator ostaviti posledice na plućima?
 
"I to je individualno i one ne zavise od respiratora već od osnovne bolesti. Ova bolest može proći na taj način da ne ostavi posledice na plućima, ali viđamo posledice kao što su fibroze, tako da postoje neke trajne posledice u smanjenju kapaciteta pluća i njihovog rada", zaključio je dr Lađević.
  • Rob

    24.11.2022 20:52
    Korona
    Inače starijim ljudima Korona kao mojoj mami 82 god …poznato mi 10 dana dobro onda na respirator i na kraju otkaze srce i pluća .
  • Gordana Cvetković

    07.02.2022 16:50
    Smrt msjke
    Majka mi umrla u Kovid bolnicu Kraljevo.
    13 dana bila dobro pričala svaki dan sa njom,14 dan intubirana.18 sti dam umrla.
    Na otpusnoj listi umrlih nema razlog smrti isključivo analize krvi.
    Žalosno je ovo,ne znam ni zašto je umrla.
  • Miroslav

    04.12.2021 15:18
    Pluca
    Moze li neko da mi objasni moj deda je na respiratorima a pluca mu rade 10% dok lekari kazu da mu je srce dobro.tako da hoce da ga skinu sa respiratora dali ce preziveti ili ne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.