Mihajlović: Kada bi se kućni poslovi plaćali, žene bi zarađivale 546 evra

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da kada bi kućni poslovi i briga o domaćinstvu i članovima porodice koje obavljaju žene imala ekonomsku vrednost, žene bi mesečno zarađivale 546 evra.
Mihajlović: Kada bi se kućni poslovi plaćali, žene bi zarađivale 546 evra
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju povodom izrade analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, Mihajlović je istakla da su neplaćeni poslovi razlog za neaktivnost pojedinih žena na tržištu rada u većem procentu od muškaraca.
 
Ona je navela da 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, dok to tvrdi četiri odsto muškaraca.
 
Mihajlović je dodala da je kriza zbog virusa korona dodatno pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe - kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući.
 
"Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe", poručila je Mihajlović.
 
Zamenica ambasadorke Velike Britanije Rebeka Fabrici rekla je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu. 
  • ex chapman

    20.07.2020 12:27
    100 eura
    zavisi ko placa. to mozda Zoka placa svoju kucnu pomocnicu toliko pa je na osnovu toga "izracunala" ovu sumu?
    a ja sam cuo da u Srbiji ima poslodavaca kod kojih se radi 10-12 sati dnevno za platu koja je znatno ispod te Zokine procene! jel moguce to? ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.