Neslaganja u brojevima obolelih od virusa korona i niz razloga za to

Uočljiva je razlika između brojeva novozaraženih korona virusom koje tokom dana saopštavaju lokalne samouprave i lokalni zavodi za javno zdravlje i zvaničnog preseka u 15 časova, koji objavljuje Krizni štab.
Neslaganja u brojevima obolelih od virusa korona i niz razloga za to
Foto: Pixabay
Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević objašnjava da neslaganja postoje, ali i da postoji čitav niz razloga kojima se to može objasniti. Kao jedno od objašnjenja ona navodi to što neke lokalne samouprave objavljuju ukupan broj pozitivnih testova, dok Krizni štab objavljuje ukupan broj osoba sa pozitivnim testom.
 
"Svi zavodi i instituti za javno zdravlje u našoj zemlji, plus Batut, plus sve kovid ambulante i bolnice, to je više od 200 ustanova, mogu i rade briseve kada je u pitanju PCR. Sve te ustanove dobijaju povratne informacije o statusu testova, odnosno o pozitivnosti testova. Svi oni imaju kompletan uvid na dnevnom nivou o epidemiološkoj situaciji u svojoj nadležnosti", kazala je Kisić Tepavčević upitana o ovom neslaganju brojeva na dnevnom nivou.
 
Dodaje da u prikupljanju svih tih podataka učestvuje veliki tim ljudi, a da se podaci potom unose u bazu. Kako kaže, to se zbog obima posla ne radi u jednom momentu, već je potrebno vreme.
 
"Broj hospitalizovanih ne odgovara često broju aktivnih zato što se pacijenti primaju zbog težine kliničke slike, a ne zato što su pozitivni. Često je u bolnicama do 40 odsto pacijenata koji nemaju PCR nalaz ili je on negativan, ali imaju svu simpomatologiju", objašnjava Kisić Tepavčević.
 
Ističe da postoje različita neslaganja i da ih treba objasniti kako se ne bi stvarala sumnja ili nepoverenje.
 
"Ova baza je napravljena sa ciljem da imamo apsolutni nadzor u svakom momentu, pruža apsolutnu osnovu za dalji rad. Svako na teritoriji svoje nadležnosti ima podatke na dnevnom nivou. To što u određenom momentu određeni podaci se ne poklapaju, postoji čitav niz razloga kojima se to može objasniti. Nadamo se da će se to poboljšati, to bi nam svima olakšalo posao", istakla je.
 
Prema njenim rečima, ukupan broj potvrđenih slučajeva nije najznačajniji indikator, već je u ovom trenutku to učestalost formi bolesti u potvrđenim slučajevima.
 
"Sada nam je glavni indikator težine epidemiološke situacije popunjenost kapaciteta, broj ljudi na respiratoru i broj smrtnih slučajeva. Te podatke menjamo i korigujemo na satnom nivou kako bi obezbedili kapacitete koji su nam potrebni", rekla je Kisić Tepavčević.
 
Upitana o zastoju za analizama uzoraka u laboratoriji "Vatreno oko", do kog je došlo između 6. i 10. jula, Kisić Tepavčević objašnjava da su svi brisevi koji su u tom periodu poslati u tu laboratoriju bili na čekanju jer su nedostajali određeni reagensi. Dodaje da brisevi nisu izgubljeni, kako se govori, već da su zamrznuti i testirani naknadno, a da su građani dobili rezultate, mada se velikim zakašnjenjem.
 
Govoreći o gradovima koji su trenutno žariše virusa, ona je kazala da nijedan grad ne može da se izdvoji posebno, a da je "u ovom momentu čitava zemlja zona intenzivne žarišne transisije". Takođe, postoji i fluktuacija građana iz grada u grad, pa je neophodno poštovati preventivne mere gde god živeli, napominje Kisić Tepavčević.
 
Ona navodi da se već izvesno vreme beleži "relativna stagnacija apsolutnog broja obolelih", a da se preventivne mere ne primenjuju taj broj bi bio višestruko veći i postojala bi eksplozivnost.
 
"Ako se ovako bude nastavilo, za očekivati je da do kraja nedelje imamo silazni tok", kaže Kisić Tepavčević.
 
Dodaje da je u Beogradu u jednom trenutku bila polovina novozaraženih, a sada je taj broj pao na trećinu. Kako kaže, situacija je bolja i u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.
 
Kada je u pitanju starosna struktura onih koji najviše obolevaju, Kisić Tepavčević kaže da su to osobe između 20 i 49 godina, za koje napominje da nisu osetljivije već su bile najviše izložene bez primene preventivnih mera. Većinu obolelih čine muškarci, njih 60 odsto.
 
U KBC Zvezdara 346 pacijenata, 18 u teškom stanju
 
Direktor KBC Zvezdara, prof. dr Petar Svorcan, navodi da je u tom centru, koji je, kako kaže, kompletno kovid bolnica, smešteno 346 pacijenata, od kojih je 35 na intenzivnoj nezi, a da je njih 18 intubirano.
 
Dodaje i da je 21 zaposleni u KBC pozitivan na koronavirus, od kojih je troje na bolničkom lečenju sa srednjeteškom kliničkom slikom, dok su ostali sa lakšim simptomima, u kućnoj izolaciji. Svorcan je istakao da osoblje KBC radi požrtvovano i hrabro se bori sa korona virusom.
 
"Osoblje KBC Zvezdara požrtvovano i hrabro se bori sa ovom pošasti, jeste da smo dosta umorni i iscrpljeni, ali se trudimo da maksimalno i van svojih snaga da uradimo sve što možemo da pomognemo našim pacijentima i da ih spasimo", rekao je direktor KBC Zvezdara na redovnoj konferenciji za novinare.
  • trooki

    21.07.2020 20:07
    Dok ne napravite mogućnost transparentnog uvida u podatke kao što je bio oficijalan covid-19 sajt, sa svim detaljnim informacijama o svakom gradu, nema razloga da vam iko veruje, jer je očigledno da se ni taj sajt ne ažurira radi lakšeg lažiranja podataka.
  • KinNS

    21.07.2020 19:03
    Interesantno...
    ...da ni nakon toliko meseci koliko je proslo od pocetka epidemije, oni nisu u stanju da na nivou drzave usklade metodologiju po kojoj se prikupljaju i obradjuju podaci. Za tako nesto nije potrebna pilotska dozvola vec zdrav razum i osnovno znanje statistike.

    Da, naravno da je jasno da oni rade na ovaj nacin jer je tako lakse manipulisati brojem zarazenih i preminulih, ali zaista coveku bude muka kada vidi koliko neznanja, sebicnosti, neodgovornosti i nemorala pokazuje ceo Krizni stab.
  • Oto

    21.07.2020 18:35
    Juče je posle više meseci konačno objavljena starosna struktura. Ukupan broj preminulih je 482, a procenti su 0,72% (20-29 god.), 1,08% (30-39 god.), 8,60% (40-49 god.), 14,34% (50-59 god.), 28,67% (60-69 god.), 27,96% (70-79 god.) i 18,64% (preko 80 god.).

    Problem je što ne postoje celi brojevi koji mogu da daju ove procente. Bar ne za broj od 482 preminulih. Ali, možda za neki drugi broj?

    Računica pokazuje da je najmanji takav broj 7778. Međutim to bi bio jako veliki broj umrlih, što znači da su procenti naštimovani...

    Za njim slede 8333, 9167, 9444, 9722, 10000... Opa! Broj 10000 je tako primamljiv... za lažiranje brojeva i procenata. Tu su još i 11111, 12222, 13333 itd.

    Tipujem da je prosto upotrebljen taj okrugli broj 10000. Što je još bolje, on se poklapa i sa procentima preminulih muškaraca i žena (64,64%, 35,36%)... Dakle, to je to. Štimovanje na delu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija