Šapčani tvrde da je pružni prelaz nepregledan, direktor u "Kargo Srbija" kaže da je adekvatno obeležen

Nepažnja vozača prilikom prolaska preko pružnog prelaza najčešći je uzrok nesreća na prugama, kaže za RTS v. d. direktora "Kargo Srbija" Dušan Garibović.
Meštani tvrde da je prelaz kod Šapca crna tačka i da je zbog viskog rastinja nepregledan, međutim Garibović tvrdi da se pružni prelazi redovno održavaju i da su adekvatno obeleženi saobraćajnim znacima ili rampama.
 
"Kada se poštuju svi propisi i kada se prelazi na pružnom prelazu onda je bezbednost na maksimalnom nivou. 'Železnica' redovno održava prelaze, a kada dođe do tragedije onda se često na društvenim mrežama pojavljuju raznorazni snimci", objašnjava Garibović.
 
Dodao je da je preliminarna istraga pokazala da kod mašinovođe i pomoćnika u krvi nije bilo alkohola ili drugih supstanci. Mašinovođa je davao zvučnu signalizaciju pri ulasku u naseljeno mesto i išao je smanjenom brzinom u trenutku nesreće kod Šapca, a pruga je u tom delu rekonstruisana posle decenija neulaganja.
 
"Mnogi građani su zaboravili na vozove, ali je se u poslednjih pet, šest godina ušlo u ozbiljne projekte i ulaganja. I sada imamo potpuno nove okolnosti sa učestalijim železničkim saobraćajem koji se odvija i većom brzinom", kaže v. d. direktora "Kargo Srbija".
 
Prema njegovim rečima, u Srbiji ima 2.138 pružnih prelaza, 477 je obezbeđeno branicima ili polubranicima, 25 svetlosnim signalom, a ostali imaju jasna obeležja saobraćajnim znacima.
 
"Kada ove podatke uporedite sa evropskim vidite da je i tamo većina prelaza obeležena isključivo saobraćajnim znacima, ne i rampama. Ne postoji apsolutno obezbeđenje prelaza", naglašava Garibović.
 
Apeluje da se maksimalno vodi računa prilikom prelaska pruge.
 
"Statistika za ovu godinu pokazuje da u 20 nesreća nije bilo krivice Železnice, a u 95-97 odsto su kriva treća lica, odnosno vozači", istakao je Garibović za RTS.
 
Proteklog vikenda, u istom danu isti voz je učestvovao u dva udesa. U prvoj nesreći na pružnom prelazu kod Šapca poginuo je bračni par, dok je dvoje dece povređeno, a u drugom udesu nekoliko sati kasnije isti voz, kojim je upravljao drugi mašinovođa, udario je u automobil, ali tom prilikom niko nije povređen. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.