Jovanović: Razmatraćemo uvođenje karantina ili negativnog testa za strance i naše koji se vraćaju iz inostranstva

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović rekla je da virus korona ne štiti nijednu populacionu grupu, već predstavlja grupu virusa koji napada respiratorne organe, ali utiče na sve sisteme.
Jovanović: Razmatraćemo uvođenje karantina ili negativnog testa za strance i naše koji se vraćaju iz inostranstva
Foto: FoNet
Kako je dodala, istraživanja će u narednom periodu ukazati na sve posledice virusa.
 
Jovanović je rekla da se kontroliše i prati epidemiološka situacija u domovima za stare, primenjuju se preventivnih mere, maske i fizička distanca sa onima koji bi, eventualno, mogli da unesu virus u domove.
 
"Taj deo naše populacije ozbiljno je shvatio primenu epidemioloških mera i oni su najrevnosniji u njihovoj primeni", rekla je Jovanović, a na pitanje o povećanju broja obolelih u ustanovama socijalne zaštite od 14. do 30. jula, dodala je da se ne može očekivati da postoji izolovana zajednica u trenutku kada svuda raste broj zaraženih.
 
Jovanović je rekla da će jedna od tema za razmatranje na sednicama Kriznog štaba biti i uvođenje obavezne mere karantina ili negativnog PCR testa za strance koji ulaze u Srbiju ili za državljane Srbije koji se vraćaju u svoju zemlju, ali u ovom trenutku tog uslova nema.
 
"Svakako uzimamo u razmatranje kakva su pravila u drugim zemljama koji zahtevaju negativan PCR test ne stariji od 72 sati od trenutka uzimanja brisa i to je uslov u najvećem delu zemalja", rekla je Jovanović i podsetila i na preporuku Svetske zdrastvene organizacije koja kaže da svaka zemlja samostalno odlučuje o uslovima ulaska na njenu teritoriju tokom pandemije.
 
Dodala je da za ulazak u Srbiju za sada ne postoji nikakav uslov, ali da se pomno prati situacija.
 
Prema njenim rečima, bez obzira na trend smanjivanja obolelih od kovida i pregleda u ambulatnama, ne treba zaboraviti da je virus prisutan u populaciji, kao i u zemljama okruženja.
 
"Ne treba zaboraviti lične preventivne mere - distanca, maska i higijena ruku i prostora, kao i izbegavanja okupljanja. To će biti kodeks ponašanja dok se situacija ne stabilizuje u svetu", rekla je Jovanović.
 
Jovanović je upozorila da se i na bazenima treba ponašati prema epidemiološkim pravilima ponašanja.
 
Direktor Kliničkog centra Beograda Milika Ašanin rekao je da je u Beogradu u kovid ambulantama pregledano 300 pacijenata, dok je u kovid delu KC Srbija obavljeno 188 pregleda, uz napomenu da je jedna trećina pregledanih za bolničko lečenje sa upalama pluća. 
 
Anesteziolog Nebojša Lađević rekao je da se, bez obzira na manji broj pregleda u kovid ambulantama, i dalje održava veliki broj pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja.
 
"Svi oni su teški pacijenti i ne možemo ih lako i brzo izlečiti", rekao je Lađević i naglasio značaj sprovođenja preventivnih mera. "Kratko je vreme da bismo došli do validnih podataka i do pomaka u terapijskim merama, terapije prilagođavamo najnovijim saznanjima, ali imamo komplikovanije je i dugotrajnije lečenje", naglasio je Lađević.
 
Naredna konferencija za medije biće održana u nedelju, 2. avgusta.
  • Dosta

    01.08.2020 09:04
    Vise
    Sa razmatranjima i postavite pravila za sve-obican narod ste ogranicili a pevaljke i politicari setaju po belom svetu
  • EU

    31.07.2020 21:50
    Jel isto onako kao i sa gastarbajterima?
  • Američki kliničar

    31.07.2020 21:19
    Učili smo još pre nekoliko decenija na predmetu Odbrana i zaštita da postoji biološki rat putem virusa iz laboratorije i čudim se Kriznom štabu da to ne znaju. Čak i predsednik Amerike otvoreno priča o biološkom ratu i laboratorijskom virusu, kaže da se bori protiv grupe moćnih ljudi koji putem manipulacija vladaju svetom, a lekari ćute", konstatuje primarijus prof. dr Alek Račić, predsednik odbora Srpskog lekarskog društva.



    I ja ovako mislim kao moj kolega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.