Prosvetari: Ukoliko primenimo plan ministra Šarčevića o nastavnom danu, biće i noćne smene

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenila je da je nemoguće u praksi primeniti kombinovani model nastave, koji se od 1. septembra najavljuje u osnovnim i srednjim školama, gde je predviđeno da nastavni dan traje od 8 do 20 časova, uz tročasovne vremenske razmake.
Prosvetari: Ukoliko primenimo plan ministra Šarčevića o nastavnom danu, biće i noćne smene
Foto: 021
Ministar Mladen Šarčević je izjavio da će nastavnici pre podne raditi u školi, a popodne onlajn od kuće, sa učenicima koji su se opredelili za ovakav koncept učenja i ocenio da je "to je itekako moguće". 
 
Ministar je kazao da je spremno nekoliko modela nastave, u zavisnosti od preporuka Kriznog štaba. Prednost u nastavi uživo imaju mlađa deca, ali će roditelji odlučiti da li će decu slati u školu ili će pratiti online kod kuće.
 
"Izgleda da je moguće i da se za 20 minuta, koliko je predviđeno za čišćenje i dezinfekciju školskih prostorija, očisti prostor od 450 kvadratnih metara, jer je prema sistematizaciji predviđeno da toliko kvadrata očisti jedna pomoćna radnica. Koliko god da su naše tetkice vredne, a vredne jesu, to je zaista nemoguće", ukazala je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.
 
Uz dvadesetominutne pauze za čišćenje i dezinfekciju vremenski nastavni dan bi, u ustanovama koje imaju jednosmenski rad, a takvih je u Srbiji 450, trajao do 20:20 časova, ukazuje USPRS. U školskim ustanovama sa dvosmenskim radom, preostalih 1.310, ostaje treća smena "ili u prevodu, noćna nastava od jutra do sutra", upozorava USPRS. 
 
Iznuđene okolnosti izazvane pandemijskom situacijom nametnule su da u učionici ne sme biti više od 15 učenika, a u većini škola odeljenja su brojnija, ističe USPRS i naglašava da ponuđena rešenja moraju biti realna i moguća.
  • Irena

    08.08.2020 13:41
    S aka cast, za baku
    Posto verovatno zivis u stanu ili kuci tvojih toksicnih roditelja,a sigurno se koristis i njihovim penzijama ,iskolovali su te,iako ne izgledas obrazovan,nadam se da neces ti i tvoja zena postati toksicni za vasu decu a da da ce se tvoji roditelji dobro brinuti o unucima.
  • Svaka Cast

    06.08.2020 22:50
    Za BAKU
    BAKO, svaka cast na komentaru, ali nazalost malo je takvih kao sto se vi, od cele vase toksicne generacije. Nazalost sebicnije generacije nije bilo, vi ste pravi raritet. Mojim roditeljima je najbitnije da su oni bezbedni, pokazuju laznu brigu i prema meni i mojoj deci. Dok smo mi radili, mrtvi umorni dolazili sa posla, radili domace, oni su nas zatrpavali spiskom namirnica preko potrebnih poput brusnica, sladoleda iz Lidl-a, cia bobicama... Dok vasa generacija ne napusti ovaj svet ni nama, vasoj deci, jos manje nasoj bolje biti nece, nazalost...
  • Karlovčanka

    06.08.2020 18:01
    Da li je moguća 100%zaštita od bilo kog virusa?
    Čas 35 minuta?Dakle za 35 minuta se niko neće zaraziti ničim ali za 45 minuta hoće?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija