Šarčević: Predviđene kazne za učenike koji ne budu nosili maske

Ministar prosvete Mladen Šarčević pre nekoliko dana je rekao da će biti više modela koji uglavnom kombinuju redovnu i onlajn nastavu, ali je nedugo zatim predsednik države Aleksandar Vučić rekao da "ne isključuje mogućnost kompletne onlajn nastave, te da je zdravlje na prvom mestu".
Šarčević: Predviđene kazne za učenike koji ne budu nosili maske
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ono što je izvesno je to da će đaci koji budu dolazili u školu morati da nose maske, a najavljene su i kazne za one koji se toga ne budu pridržavali.
 
Kako je za Tanjug istakao ministar Šarčević, "od septembra će disciplina u školama morati da bude mnogo stroža nego ranije, te će tako učenik za nenošenje maske prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan".
 
"Donećemo posebna pravila i uredbu koji će važiti u vanrednim situacijama, a to je da učenik može biti suspendovan, jer ako bude češće skidao masku on će ugroziti bezbednost druge dece. Mere moraju da se poštuju", naveo je Šarčević.
 
Kako je dodao, škole će za nastavnike i drugo osoblje nabaviti maske, a za učenike to će raditi roditelji. Preporuka ministra je da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu.
 
Početkom naredne nedelje, kako je najavljeno, Ministarstvo prosvete će Kriznom štabu predstaviti nekoliko modela kako bi od 1. septembra mogla da izgleda nova školska godina. Sve će zavisiti i od toga kakva će tokom jeseni biti epidemiološka situacija u Srbiji.
 
Roditelji će biti u prilici da odaberu opciju po kojoj bi njihova deca nastavu pratila onlajn, od kuće. Obaveza bi bila da dođu u školu da odgovaraju.
 
"Neki roditelji su uplašeni, ima i porodica u kojima je neko pozitivan na koronu, ima i onih sa drugim oboljenjima pa se plaše da će deca doneti virus iz škole", objasnio je Šarčević.
 
On je ranije rekao da prednost u nastavi uživo imaju niži razredi osnovne škole, jer deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće, kao i da je iz pedagoških razloga važna nastava uživo posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.
  • Ja

    06.08.2020 16:06
    Evo i moje dete mozete momentalno suspendovati. Ja mu ne dam da nosi masku u skoli!
  • Dragana

    04.08.2020 15:49
    Školska godina
    Sve, samo ne otvorene škole, sve može da se nadoknadi, samo ne izgubljeno zdravlje.
    Hvala!
  • Goksi

    04.08.2020 10:04
    @Prvi Pravi botfucker

    Nisi za nastavnika jer učenike nazivaš pogrdnim imenima. Što se tiče strašnih izraza koje si naveo, znam ih i ja nekoliko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija