VIDEO: Razišli se građani koji su protestovali ispred Skupštine u Beogradu

Građani koji su u Beogradu protestovali ispred zgrade Skupštine Srbije, razišli su se pošto su zviždanjem i povicima ispratili poslanike koji su bili na konstitutivnoj sednici novog skupštinskog saziva.
Policija je nasumično legitimisala prolaznike. Prema navodima reportera "Blica", u uličicama oko Skupštine viđene su manje grupe krupnih momaka u crnim majicama za koje nije baš najjasnije da li se, možda, radi o policajcima u civilu.
 
Okupljeni na protestu su skandirali "Ua!" i "Izdaja!" dok su poslanici, uz policijsko obezbeđenje, posle polaganja zakletve izlazili iz Skupštine pred kojom su metalne ograde. Okupljeni demonstranti su imali transparente s natpisima "Ua, Vučićeve sluge" i "Ua, lažni poslanici".
 
 
 
 
Predvođeni raščinjenim monahom Antonijem Davidovićem bacali su jaja i paradajz na stepenište ispred Skupštine. 
 
 
Pisane su kazne građanima koji su blokirali saobraćaj. Policija je tražila da građani budu na platou ispred Skupštine i nije im dozvoljeno da budu na kolovozu. "Blic" navodi i da je nešto posle 10 časova došlo do prvog privođenja. Nekoliko policajaca odvelo je mlađeg momka koji se nalazio u grupi ispred Doma Narodne skupštine.
 
Lider Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je da ga je policija sprečila da prisustvuje protestu ispred Skupštine Srbije, ali je ipak stigao na taj skup. On je, nedaleko od zgrade Skupštine, kod Trga Nikole Pašića, rekao novinarima da je današnji saziv parlamenta "falsifikovan, kao i izbori". Radulović je ranije pozvao na protest i rekao da je cilj da se "blokiraju falsifikovani poslanici da konstituišu falsifikovanu Skupštinu". 
 
 
Na protest ispred zgrade Skupštine Srbije pozvao je preko društvenih mreža i bivši poslanik Dveri Srđan Nogo, pozivajući građane da dođu sa paradajzom, jajima, balonima sa bojom i pejntbol puškama. Kako javljaju pojedini mediji, policija je u centru Beograda zaustavila automobil Noga koji se zaputio ka Narodnoj skupštini. U gepeku su, navodno, pronađene kese sa pejntbol puškama i pirotehničkim sredstvima...
 
 
Inače, jutros su snimljena vozila Žandarmerije kako iz Novog Sada autoputem idu ka Beogradu, pa se pretpostavlja da su angažovani zbog zasedanja Skupštine.
 
 
Sednica Skupštine Srbije, prva u novom, 12. sazivu počela je, a na dnevnom redu je pet tačaka, od kojih je prva potvrđivanje 250 mandata poslanika, koji će posle toga dati zakletvu. Sednicom predsedava Smilja Tišma (91) iz Socijalističke partije Srbije, koja je najstariji poslanik. Ostale tačke dnevnog reda su izbor predsednika i potpredsednika Skupštine, imenovanje generalnog sekretara i izbor članova radnih tela.
 
Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.
  • Marcco

    03.08.2020 21:56
    ... neko može, neko ne može...
    Alo, bre! Kakvo, bre, kažnjavanje! To je smešno i vodi se na prekršajnu kaznu od par hiljada. Nadoknada štete, bre! Pa neka gađaju paradajzom zidove po svom stanu. Stoka!
  • opa

    03.08.2020 14:06
    zabrana okupljanja u zatvorenom za vise od 10 osoba ?
    a da kako za koga...
    za brzinsko uvodjenje policijskog casa je zloupotrebljeno
    kao i sada naravno
    to su ti principi
    u se, na se i poda se
  • Ali hit

    03.08.2020 14:02
    Nad hitovima
    Najbolji su mi ovi što se pozivaju na svet, a još su mi bolji ovi iz dijaspore što ovima ovde daju podsticaj i uputstvo kako treba. Smešni ste. Ovde je mila majka u odnosu na to kako bi bilo da se jajima i puškama na ofarbane kugle gađa parlament. A kamoli nešto drugačijim alatima. I još samo ovima iz sveta da objasnimo mi iz ruralnih krajeva: kod nas je ulica oivičena, betonskim kockama, od prostora za pešake. Zato se i zove ivičnjak i danas na istom niko nije stajao, već su po vašem svetskom uputstvu, civilizovani stanovnici, stajali čitaj bukvalno: naulici. A kod nas je običaj da se podrška ili protest prijavi, tako da i tu zajeb.ste ove vaše klimače glavom. Eto, da znate kako je kod nas domorodaca.A vi kako ste?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija