Serološko testiranje i u 27 privatnih laboratorija, skuplje i do četiri puta

Serološki testovi na virus korona u pojedinim privatnim laboratorijama skuplji su i do četiri puta nego u državnim, pišu "Novosti".
Serološko testiranje i u 27 privatnih laboratorija, skuplje i do četiri puta
Foto: Pixabay
Dozvolu za serološka ispitivanja na virus korona dobilo je 27 privatnih laboratorija, rečeno je za taj list u Ministarstvu zdravlja.
 
Kada je u svim kovid ambulantama i zavodima za javno zdravlje od 1. jula omogućena ta vrsta testiranja na lični zahtev, propisana je i jedinstvena cena od 1.200 dinara.
 
Serološko testiranje bilo je skuplje jedino u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), koji ovu proveru naplaćuje 3.000 dinara i to opravdava činjenicom da primenjuje nešto drugačije testove nego ostale državne laboratorije.
 
Privatnici, međutim, samostalno određuju cenu serološkog testa, pišu "Novosti".
 
Tako je u jednoj od najvećih beogradskih privatnih zdravstvenih ustanova serološki test 3.900 dinara, a visoku cenu oni su objasnili time da rade antigensko testiranje.
 
U drugoj, takođe, velikoj beogradskoj privatnoj klinici serološki test je još skuplji i košta 4.500 dinara i oni rade test na oba antigena, na IgG koji pokazuje da li je osoba bila u kontaktu sa virusom i ima antitela, i IgM antitela čije prisustvo u krvi ukazuje na aktivnu infekciju.
  • svetlana

    05.08.2020 08:56
    Ne mešajte babe i žabe
    ne mešajte babe i žabe.. ..Jugolab radi precizne i proverene serološke kvantitativne testove kupljene u EU sa sertifikatom a ovi drzavni se samo kvalitativni,malo osetljivi,nepouzdano i služe samo zamajavanju naroda da je kao nešto uradjeno pa još dzabe tj u okviru zdr. sistema a doktori opet bedni,pristaju da ih rade da bi kad je slučajno IgM + (,a to je kad prodje 8-10dana od početka bolesti)vas poslali na 14 dana samoizolacije ili na brzi bris pcr (a on već.negativan i vi već zarazili svoju okolinu !??) Dajte i bris na koronu privatnicima pa će znati sve kso na dlanu bez manipulacije jer zvanični ukupni nroj testiranja je takodje smeša i pcr i serplodkih državnih testova i čak ni to u okviru testiranjs zadnjs 24h!!!
  • PCR kod privatnika..

    04.08.2020 17:22
    ...nema jer oni neće
    Znate li koliko košta da PCR tehnologiju 1. put akreditujete, a potom 1 godišnje po standardima koje traži SZO i priznaje EU? Puno. Dakle, nije do toga da li država da ili ne da, nego isplati li se privatnicima ili ne...
  • Mira

    04.08.2020 13:39
    Bolonja
    Rezultati testova se priznsju samo ako ih je uradilai dala akreditovana laboratorijai na izvestaju stoji broj i vazenje sertifikata.Sto se tice priznavanja rezultata u inostranstvu to zavisi da li ta zemlja priznaje izvestaje nasih laboratorija bez sertifikata za uskladjenost sa ISO 17025.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.