Nekadašnji sveštenik tvrdi da je žrtva člana Sinoda SPC zbog ukazivanja na finansijske malverzacije

Nakon što je sveštenik SPC Peran Bošković pravosnažno osuđen pred Višim sudom u Ljubljani na šest meseci zatvora, uslovno dve godine, zbog pronevere crkvene imovine u vrednosti od 33.689 evra, oglasio se i nekadašnji sveštenik Željko Lubarda, koji tvrdi da je godinama bio žrtva mobinga, pritisaka i zastrašivanja zbog toga što je slovenačkom sudu dostavio podatke o Boškovićevim zloupotrebama.
Nekadašnji sveštenik tvrdi da je žrtva člana Sinoda SPC zbog ukazivanja na finansijske malverzacije
Foto: 021.rs
Lubarda je izgubio sveštenički čin, a za to je, prema njegovim rečima, direktno odgovoran mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, odnosno Peran Bošković. Kako Lubarda kaže za Danas, on je protiv Porfirija podneo prijavu za zlostavljanje na radu koja je presuđena u njegovu korist, ali i krivičnu prijavu. 
 
"Pravosnažnom presudom Radnog suda u Ljubljani potvrđeno je da sam od strane više službenika SPC, a pre svega mitropolita Porfirija, kao nekadašnji sveštenik SPC u Sloveniji bio izložen sistematskom i kontinuiranom zločinu koje je imalo za cilkj zataškavanje kriminalnih dela. Sinod SPC je još 2012. godine odlučio da povuče krivičnu prijavu protiv, sada već osuđenog, sveštenika i sakrije njegov kriminal, mada su bili upoznati sa svim činjenicama", tvrdi sagovornik Danasa
 
Proces protiv osuđenog sveštenika datira iz 2012, pokrenuo ga je upravo Lubarda po nalogu i uz saglasnost tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana.
 
Kako kaže, pritisak na njega kulminirao je dolaskom Porfirija na čelo mitropolije, a zbog čega je na kraju izgubio sveštenički čin.
 
"Pravosnažnim presudama nadležnih sudova u Ljubljani je potvrđeno da je u konkretnom slučaju Sinod SPC na čelu sa samim patrijarhom, svrstao SPC u zajednice u kojim se neguje i štiti kriminal, a kažnjava svako ko se protivi tome. Potvrđeno je i da je SPC institucionalno pokušavala da zataška postojanje krivičnih dela i na svaki način spreči, odnosno odlučujuće utiče na krivični postupak", ističe Lubarda za Danas.
 
Za četiri godine bio je četiri puta premešten "po potrebi službe", a poslednji premeštaj je bio u Hrvatsku, kako bi ga udaljili iz Slovenije. Lubarda na to nije pristao, jer se njegovo četvoro maloletne dece školovalo u Sloveniji.
 
Željko Lubarda je za paroha i blagajnika u Ljubljani postavljen 1. janura 2012. sa primarnim zadatkom da izvrši finansijsku konsolidaciju Crkvene opštine, koja je bila prezadužena i nije mogla izmirivati ni osnovne potrebe. Uspeo je da dokaže pravi prihod crkvene opštine, koji je prethodno, u zvaničnim dokumentima višestruko umanjivan.
 
Sa druge strane, osuđeni sveštenik Peran Bošković i dalje redovno vrši parohijsku službu u Ljubljani, iako bi prema crkvenim propisima morao biti kažnjen.
  • @ @@Marina

    06.08.2020 17:49
    bot je bot
    Bot za svoju dušu je i dalje bot - neko ko iskrivljuje činjenice, dovodi javnost u zabludu, manipuliše, piše pod više nadimaka i, obično, malo posle 12:00 odjednom, u roku od nekoliko minuta, nalupa gomilu minusa neistomišljenicima (pred očima bukvalno odjednom minusi se samo ređaju).
    Ako neko botuje, a nije na sendvič spisku, to je još gore jer je u pitanju individua koja nije primorana radi čuvanja radnog mesta da izvitoperuje stvarnost, nego to radi jer zaista to hoće.

    Ovde je dugo prisutna takva 1 osoba koja menja nadimke, izvrće, proklinje, širi mržnju, srbuje, a to sve je zloupotreba slobode govora koju nam daje 021.

    Imati drukčije mišljenje je jedno, a raditi gore pomenuto je nešto sasvim drugo.
  • @@Marina

    06.08.2020 15:43
    duša
    Crkva i korupcija - kao i svaka druga ustanova kojom upravljaju ljudi. Nego pročitah: "bot za svoju dušu". Šta je onda bot. Ukinuti komentare ili ih dozvoliti samo onima koji to rade po direktivi a nikako "za svoju dušu" tj. iznose sopstveno mišljenje. Dosta slobode govora za one koji ne misle kao mi (ko god da jesmo).
  • Bojan

    06.08.2020 12:03
    @@

    Ne bih ja baš rekao da si u pravu. Mislim moguće je da jesi oko toga da "Марина" nije žensko, ali ne verujem da je u pitanju jedan od ostalih komentatora koje si naveo - dotični jesu mulci, ali ovo je egzemplarni primer autentične budale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija