UNS: Firmi supruge direktora BIA Bratislava Gašića 4,6 miliona dinara za medijske projekte

Firmi ADD prodakšn, u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).
UNS: Firmi supruge direktora BIA Bratislava Gašića 4,6 miliona dinara za medijske projekte
Foto: 021.rs
Firmi supruge jednog od osnivača Srpske napredne stranke, prema dokumentima u koje je UNS imao uvid, više od 39.000 evra dodeljeno je na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava.
 
Ove, kao i prošlih godina, kruševačka firma ADD prodakšn, ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu - 1,9 miliona dinara i to za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića.
 
U Kruševcu je projektu te firme pod nazivom "Korak ka novim izazovima - žene to mogu" dodeljeno 1.700.000 dinara, dok je projekat "Vek fudbala u Rasinskom okrugu" dobio 200.000 dinara. Ti projekti firme ADD prodakšn dobili su novac za sadržaje koji će biti na istoimenom portalu, ali i kruševačkoj Televiziji Plus, navedeno je u rešenju o raspodeli novca projektima u Kruševcu.
 
Pretragom na internetu, navodi UNS, nije moguće naći sajt ADD prodakšn (ADD production), ali i u Registru medija portal sa tim nazivom.
 
Na ovogodišnjim konkursima Ministarstva kulture i informisanja za televizije i internet medije firma ADD prodakšn za dva projekta dobila je ukupno 1,2 miliona dinara. Ta firma je i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja.
 
Kroz pojedinačna davanja, koja podrazumevaju dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, firmi ADD prodakšn je 2018. godine i prošle godine dodeljeno ukupno 1,5 miliona dinara.
 
Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata.
 
Ministarstvo kulture je firmi ADD prodakšn prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara.
 
Firma ADD prodakšn je, osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji 250.000 dinara, Aleksandrovcu 350.000, Trsteniku 300.000, Raškoj 300.000, Ćićevcu 200.000 i Varvarinu 100.000.
 
U rešenjima većine lokalnih samouprava ne piše posredstvom kog medija će projekti firme Irene Gašić biti realizovani.
 
Udruženje novinara Srbije podseća da je Agencija za borbu protiv korupcije 2015. utvrdila kako je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je, kao gradonačelnik grada Kruševca 2013. i 2014. godine, zaključio ugovore sa firmom ADD prodakšn, čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic, čiji je suvlasnik njegov sin.
 
To, međutim, nije smetalo firmama u vlasništvu porodice direktora BIA godinama da i dalje dobijaju novac poreskih obveznika, što pokazuju i ovogodišnji rezultati na medijskim konkursima u Srbiji.
  • Ognjen

    05.08.2020 13:43
    @ПаорНС
    A zato je on onomad rekao kako "voli kad novinarKE klece na kolenima".
  • ПаорНС

    05.08.2020 11:27
    Искрено
    Није Братислав Гашић више градоначелник Крушевца, па самим тим не додељује својој жени новац.
    То сте хтели, ево сада то и имате.
    Он сам себи не даје новац.

    А његова жена преко својих пројеката добија новац, баш као што су га добијали чланови НДНВ-а, НУНС-а у и УНС-а у време жутих.
  • Stojan

    05.08.2020 11:24
    Sitnica
    Ma to je samo sitnica u odnosu na ono cime se covek bavi
    Prodjite malo rasinski okrug gospodo, razgovatajte malo sa obicnim ljudima pa ce vam biti mnogo jasnije u kakvom drustvu
    zivite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija