Krizni štab: Prelazimo iz nepovoljne u nesigurnu situaciju

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se epidemiološka situacija blago popravlja, da se nalazimo u situaciji postepenog smirivanja, da se vidi smanjenje potvrđenih slučajeva, kao i postepeno pražnjenje bolnica i smanjenje broja pregleda.
Krizni štab: Prelazimo iz nepovoljne u nesigurnu situaciju
Foto: FoNet
"Epidemiološka situacija se blago popravlja, nalazimo se u situaciji postepenog smirivanja. Svi ovi pokazatelji ukazuju na to da se nalazimo u prelasku iz jedne jasno nepovoljne u nesigurnu situaciju i to je ono što imamo. Vrlo je bitno, posebno preko vikenda, sprovoditi mere, voditi računa o kontaktima, nositi zaštitne maske", naveo je Kon.
 
Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić je rekla da ta ustanova trenutno ima najveći broj hospitalizovanih pacijenata. Ona ukazuje na to da je broj otpuštenih pacijenata veći od broja hospitalizovanih i napominje da su KCV kapaciteti prošireni.
 
"Međutim, mi kliničari, Kliničkog centra Vojvodine pre svega, zauzimamo takav stav da su naši kapaciteti prošireni s obzirom na broj pacijenata, i da je angažoovan veliki broj medicinskog i nemedicinskog osoblja", navela je Edita Stokić.
 
Ističe da je lečenje pacijenata sa kovid 19 infekcijom komplikovano i da zahteva multidisciplinarni tim lekara. Ona napominje da je u Novom Sadu u poslednja 24 sata rođeno 35 beba, što je, kako kaže, lepa vest budući da je deo Klinike za ginekologiju i akušerstvo opredeljen za lečenje i porođaj kovid pozitivnih porodilja.
 
Premijerka Ana Brnabić je rekla da misli da Srbija danas mnogo spremnije dočekuje jesen, u odnosu na to kako je izašla iz prvog talasa. Veruje da se više neće desiti opuštanje i da će Srbija na jesen mnogo bolje proći.
 
Odbacila je spekulacije da ima 5.000 preminulih.  
 
Ona je izjavila da ne zna odakle redovnom profesoru Medicinskog fakulteta u Beogradu Goranu Belojeviću podaci o 128.000 zaraženih i 5.000 umrlih od korona virusa od početka pandemije, i da bi trebalo on to da objasni.
 
"Nemam ideju kako je čovek mogao da dođe do tih brojeva. Mislim da je to neozbiljno", rekla je Brnabić i dodala da bi volela da vidi tu računicu.
 
Da podaci koje je izneo Belojević nisu realni, na konferenciji za medije je ocenio i član Kriznog štaba Predrag Kon.
 
Brnabić dodaje da se radi na novom informacionom sistemu koji će biti precizniji, i da je danas krenulo njegovo testiranje. Premijerka je rekla da se Krizni štab sada intenzivno bavi pitanjem polaska u školu i svim merama prevencije da bi nastava mogla da počnu koliko god je normalno i bezbedno, kao i privrednim aktivnostima i time kako firme mogu da funkcionišu.
  • Dr Jelena

    06.08.2020 06:42
    Sigurna sam da će i ovaj virus proći.
  • LepiMica

    05.08.2020 19:22
    Lopovi
    Kad su vlast i Krizni stab culi da im narod ne veruje i da je sve veci broj doktora potpisao za smenu Krisnog staba, onda su smanjili broj zarazenih i umrlih kako bi smirili strasti i kako bi opet na jesen mogli da nas lazu....
  • Prvi Pravi botfucker

    05.08.2020 18:17
    A vi ste u nepozeljnoj situaciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.