Prava putnika važe i kad se turistička agencija ispiše iz registra

Turističke agencije organizatori putovanja i u slučaju ispisa iz registra dužne su da sve što su ugovorile do tada izvedu do kraja, rekao je za Tanjug direktor JUTA Aleksandar Seničić.
Prava putnika važe i kad se turistička agencija ispiše iz registra
Foto: Pixabay
Ministarstvo turizma objavilo je da je osam agencija podnelo zahtev za ispis iz registra organizatora putovanja, a Seničić ističe da do sada nema informacija da će te agencije prestati da rade.
 
"Zakon omogućava da privredno društvo ostane da radi normalno kao posrednik u turističkim uslugama. Moći će samo da prodaju tuđe aranžmane, a ne da ih proizvode", rekao je on.
 
Dodao je da će ove agencije imati obavezu da realizuju putovanja po zamenskim vaučerima, kada putnici budu hteli i to bude bilo moguće.
 
"Ne treba unapred pričati da li će bankrotirati. Svakako je situacija jako teška ali bitno je da putnici znaju da zamenski vaučeri imaju pokriće u osnovnim polisama osiguranja koje svaki organizator putovanja mora da poseduje", rekao je on.
 
U zavisnosti od veličine agencije i broja putnika, polise se kreću od 200.000 do 400.000 evra.
 
"Ako ipak dođe do nekog bankrota putnici će biti upućeni na osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu", rekao je on.
 
U registru organizatora putovanja trenutno je više od 480 agencija, a procenjuje se da je trenutno na tržištu oko 350.000 vaučera za zamenska putovanja.
 
Seničić kaže da se u turizmu smanjuju troškovi gde god je moguće, ali je problem što se ne vidi perspektiva jer se ne zna do kada će sve ovo trajati pa se turizam nalazi u delikatnijoj situaciji nego 99 odsto drugih delatnosti.
 
"Mere podrške države date su kompetnoj privredi a tako i turističkim agencijama. Mi se i dalje nadamo da će sa formiranjem nove Vlade Srbije prepoznati problem koji imamo i značajan broj zaposlenih koji još uvek radi u ovom sektoru i da ćemo kroz neke ciljane, selektivne mere ipak pomoći ovom sektoru privrede da opstane", kaže on.
 
Dodaje da ako podrška izostane, pre svega male agencije - subagenti koji prodaju aranžmane neće moći da prežive, a tu radi oko 2,5 hiljada ljudi.
 
"Veće agencije sigurno neće propasti sve. Bez obzira na insinuacije, da nije zamenskih vaučera sve agencije bi do danas propale. A i putnici teško da bi naplatili tako veliki iznos odjednom od osiguranja", kaže on i dodaje da sa zamenskim putovanjima, čak i da neko propadne, biće daleko manja šteta nego da ih nije bilo.
 
Seničić kaže da nijedna od osam agencija koje su podnele zahtev za ispis iz registra nisu članice JUTE.
 
"Prema mojim saznanjima jedna agencija iz Niša koja nije iz JUTE do sada je proglasila bankrot, jer je vlasnik umro od korone. To su osiguravači sada preuzeli da vide okolnosti u kojima je ta agencija u bankrotu", rekao je on.
 
Dodao je da trenutno samo dve letnje prekogranične destinacije rade uslovno rečeno normalno.
 
"Samo Egipat i Turska, iako je i tu ostvarenje oko 30 odsto od planiranog. U ukupnom broju planiranih putnika to je između 5 i 5,5 odsto plana", zaključio je on.
  • M

    06.08.2020 11:25
    Visa electron+booking=ceo svet
    1.
    Odes u banci bilo kojoj trazi visa electron karticu za placanje putem Internet veliki broj banaka dozvoljava izdavanje ove kartice bez obavezea prebacivanja tekucih racuna kod njih i obaveze da ste zaposleni ili penzioner.Mesecno odrzavanje je obicno uvek besplatno neke banke uzimaju 100,200 maksimum 250 dinara mesecno.Sve sto je preko 200-250 dinara mesecno izbegavati.Vecina banaka daje besplatno odrzavanje ove kartice.

    2.
    Dobijas 16 cifreni broj Visa Electron kartice sa cvv2 brojem nazad dodatnih tri cifara

    3.
    Odes na booking com imas opciju gore srspka zastava bukiras sve na srpskom.
    Pre nego bukiras rezervises imas recenzije sve sto je preko 8.5 prosecna ocena i hoster hotel vlasnik apartmana je duze od godinu dana u poslu uplatis kaparu.Vecina hotela ne trazi nikavu kaparu

    4.
    Rezervises sve i krenes na put.Placas unapred sve sa tom visa electron karticom ili po dolasku naravno ubacis novac u svojom maticnoj banci po sistemu pre paid kartice koliko para na racunu toliko skida.Nema para na racunu nikom nista.Isti princip kao sa pre paid bilo kojom sim karticom za telefon.

    5.
    Sa tom visa electron karticom i preko booking porodicno od 2017 e do danas obisli
    -Kipar/Larnaka tri puta 40-50 hiljada dinara(booking ti kaze tacnu cenu u dinar bez bilo kakvih daljih skrivenih troskova)
    -Stokholm centar i to smestaj na brodu uoci nove Godine 60 hiljada cetiri osobe deset dana
    -Amsterdam
    -Milan

    To pare agenciji u Srbiji na stolu nikad vise.Ali nikad vise.
  • Novosađanka

    06.08.2020 09:21
    Ta nemojte kasti
    Svi znamo da od ovoga nema ništa, varale su agencije ljude i ranije i država ništa povodom toga nije učinila. Dakle ona odobrava pljačku ovog naroda u svakom segmentu i na svakom mestu. Dosta je laži!
  • Bane

    06.08.2020 08:54
    Mislim da posle ove organizovane pljačke putnika od strane države" i agencija, mogu samo da se prekvalifikuju jer putnika više neće imati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija