Frizeri traže dodatne mere pomoći da bi prebrodili korona krizu

Frizeri u Srbiji jedva opstaju, promet u salonima je pao za 80 odsto u odnosu na period pre pojave pandemije, pišu Novosti.
Frizeri traže dodatne mere pomoći da bi prebrodili korona krizu
Foto: Pixabay
Mere iz paketa državne pomoći koje se odnose na isplatu minimalnih zarada ne mogu da im pomognu da stanu na noge, jer je obim posla dramatično smanjen. Plaćanje poreza i doprinosa za "korona-minimalce" samo je odloženo za narednu godinu, a ne otpisano, što znači da se dugovi gomilaju.
 
Ovo u razgovoru za Novosti kažu predstavnici različitih udruženja frizera. Navode i da svaka peta radnja radi na crno i procenjuju da će veliki saloni nekako pregurati krizu, a da će većina malih morati da stavi katanac.
 
"Ovo je veliki udarac za nas. Najviše bi nam značilo otpisivanje plaćanja poreza i doprinosa za period tokom vanrednog stanja kada nismo uopšte radili i umanjivanje dažbina sve dok traje pandemija, što bi se odnosilo ili na poreze i doprinose ili na firmarine, đubrarine. Odlaganje samo produžava agoniju", kaže predsednik Udruženja frizera i kozmetičara PKS Dragan Živić
 
On ističe da su isplatom minimalaca svi stavljeni u isti koš, i oni kojima je povećan promet, kao što su, na primer, apoteke i oni koji uopšte nisu radili, što je situacija sa frizerima. O svemu tome je, kako kaže, više puta pisao premijerki, Ministarstvu finansija, kriznim štabovima širom Srbije, PKS.
 
Potpredsednik Saveza frizera Srbije Aleksandar Marković navodi da su PKS uputili predlog da im se makar deo troškova umanji, tako što bi se uveo moratorijum na plaćanje eko-takse dok ne prođe situacija izazvana pandemijom.
 
"Tražili smo i da nas oslobode obaveze izrade Plana primene mera za sprečavanje širenja kovida 19. Svi se pridržavamo propisanih mera i vodimo računa, pre svega zbog svog zdravlja i zdravlja naših porodica, a država neka kontroliše higijenske i zdravstvene uslove", kaže Marković. 
 
Troškovi za eko-taksu i Plan iznose oko 16.000 dinara. Marković, takođe, ističe da je problem što frizeri nemaju odakle da plate sve dažbine koje imaju na mesečnom nivou, jer je promet opao za 80 odsto.
 
Ovaj zanat već godinama prati i niz drugih problema, kao što su neophodnost uvođenja minimalnih cena usluga, ali i licenciranje i kategorijazacija salona kako bi se uveo red u ovoj oblasti. Sagovornici Novosti apeluju na što hitnije donošenje Zakona o zanatlijama, koji bi sve to trebalo da propiše, a na koji se čeka čitavu deceniju.
  • Gordana

    21.11.2020 12:06
    Pomoć frizerima
    U ime svih frizera upućujem molbu gospodinu Sinisi Malom za barem jednokratnu pomoć kako bismo makar lakše prebtodili ovaj period . Posla nema a ko kaže da ima samo lupeta i priča gluposti ... i zamolila bih ljude koji se ne bave ovim poslom da vise ne komentariše već da gledaju svoja a ne tudja posla . Hvala
  • Goca

    04.11.2020 14:31
    Pomoć frizerima
    Posao je opao 80 posto nemamo para da plazimo doprinos nemamo zaradu meni kad sve isplatim ne ostane ni dve hiljade dinara kako preživjeti niko nas ne razume molimo za financijsku pomoć samo pričaju o ugostiteljima vjerujte imaju oni posla kaftane i prodavnice DU uvek pune nikada ne propadaju
  • NIA

    07.08.2020 10:45
    Rade frizerski saloni bolje no restorani i hoteli. Ko je isao pre ide i sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija