Podaci o nabavci medicinske opreme dvostruko sakriveni

Transparentnost Srbija saopštila je da odgovor koji je dobila od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja pokazuje da su podaci o trošenju javnih sredstava na nabavku medicinske opreme dvostruko sakriveni - označavanjem "stroge poverljivosti" od Vlade i sprovođenjem nabavki bez primene Zakona.
Podaci o nabavci medicinske opreme dvostruko sakriveni
Foto: 021.rs
Istovremeno, i pored toga što bi objavljivanje informacija o tome koliko je Srbija nabavila "lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme radi lečenja obolelih od COVID-19" navodno nanelo "tešku štetu po interese Republike Srbije", državni funkcioneri i članovi Kriznog štaba su iznosili takve podatke, navodi se u saopštenju Transparentnosti Srbija i dodaje da ta činjenica dodatno ukazuje da potpuna tajnost ovih podataka nije opravdana.
 
Ni stari ni novi Zakon o javnim nabavkama ne dopuštaju mogućnost da se svi podaci o javnoj nabavci proglase za tajne, izuzev kod pojedinih nabavki koje se vrše u sektoru bezbednosti.
 
Međutim, izgleda da je upravo to učinjeno Odlukom Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije od 11.3.2020. i Zaključkom Vlade od 15.3. iste godine, ali nije moguće proveriti jer ni te odluke nisu javno dostupne, ističe se u saopštenju.
 
Po Zakonu se može čuvati poverljivost pojedinih podataka o nabavci, ali se ni u kom slučaju ne mogu kao poverljivi, tretirati podaci o tome da li je neka nabavka sprovedena i ugovor zaključen.
 
Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO), kojem je preneto iz budžetske rezerve 40 milijardi dinara i koji je verovatno sprovodio većinu nabavki u vezi sa borbom protiv pandemije, prilikom odbijanja zahteva za pristup informacijama je višestruko prekršio Zakon, zbog čega je Transparentnost Srbija uložila žalbu Povereniku, navodi se u saopštenju.
  • Nema

    08.08.2020 17:41
    Potrebe
    Znamo kod koga je
  • NS

    08.08.2020 09:57
    @Ns
    Tako bi trebalo da bude. Mada koja vlast je polagala racune gradjanima oko vodjenja drzavnih finansija
  • Realista

    08.08.2020 09:57
    @Iz Rusije s ljubavlj
    Jes ti siguran u to. Kupi ogledalo ali vece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija