Batut: Nema zaraženih groznicom Zapadnog Nila

Na teritoriji Srbije do 7. avgusta još uvek nije registrovan nijedan potvrđeni slučaj zaraze groznicom Zapadnog Nila saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije.
Batut: Nema zaraženih groznicom Zapadnog Nila
Foto: Pixabay
Do 30. jula u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji prijavljeno je 12 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u Grčkoj deset i dva u Rumuniji, navodi se u saopštenju Instituta.
 
Od početka sezone 2020. godine u zemljama EU nisu prijavljene epidemije izazvane virusom Zapadnog Nila. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju od 1. juna sprovodi na teritoriji 11 gradova Srbije nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca.
 
Na osnovu izveštaja od početka sezone do 4. avgusta, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina, Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda.
 
Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, a glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.
 
Većina osoba – oko 80 odsto, inficirana virusom Zapadnog Nila, nema nikakve simptome i znake bolesti, dok simptomi kod manjeg procenta zaraženih osoba podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Kod pojedinih osoba, manje od jedan odsto, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.
  • G pen

    07.08.2020 21:07
    E ako naprednjacki brifing kaze da nema to znaci da ima.
  • Tokmak

    07.08.2020 21:05
    Obavešteni smo da je Torlak pripremio, posle mnogo godina bez proizvodnje, novu vakcinu protiv gripa. Interesuje me da li je ova vakcina prošla sve propisane provere da bi se mogla primenjivati. O tome nisam ništa čuo.
  • L

    07.08.2020 20:38
    Nismo svi deca
    Pa normalno da nema kad od momenta ujeda do pojave antitela zna proci i 4 meseci da bi se bolest mogla otkriti in vitro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija