Preminuo načelnik pulmologije Vladimir Žugić

Načelnik Polikliničke službe Klinike za pulmologiju KCS, pulmolog dr Vladimir Žugić danas je iznenada preminuo, objavili su mediji pozivajući se na Žugićeve kolege i bliske prijatelje.
"Poznati pulmolog, čije smo savete slušali u toku epidemije koronavurusa preminuo je od infarkta, saznajemo od njegovog kolege i bliskog prijatelja", navodi nova.rs.
 
Navodno je testiran na virus korona i bio je negativan.
 
Specijalista za plućne bolesti u penzij primarijus dr Slavica Plavšić oprostila se od kolege Žugića objavom na Tviteru: "U šoku sam i beskrajno tužna. Počivaj u miru dragi naš doktore i prijatelju. A mi ćemo te zauvek pamtiti po dobroti i stručnosti".
 
Vladimir Žugić bio je  pulmolog sa višegodišnjim iskustvom, vrhunski stručnjak u lečenju astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, a na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine je izabran u zvanje docenta.
 
Dr Žugić neposredno pred smrt govorio je često o koronavirusu, naročito o teškoj kliničkoj slici kod mlađih ljudi.
 
"Poznato nam je i da mladi mogu razviti teške kliničke slike, ali se ne slažem da su posebno rizična grupa. Nemamo takve podatke ni iz jedne ozbiljne kliničke studije. U pitanju su samo pojedinačni slučajevi. Nama je prosek umrlih preko 50 godina. To što, nažalost, viđamo mlade ljude u teškom stanju koji završe i letalno je zato što postoje ljudi koji su jednostavno skloni teškim formama, najverovatnije to ima veze sa velikom rasprostranjenošću ACE2 receptora, ali ni to nije sasvim jasno zašto je tako. Velika većina mladih ozdravi", istakao je pre nepunih mesec dana.
 
Takođe je pričao o tome kakvi moraju da budu kriterijumi da bi neko bio priključen za respirator.
 
"To je u trenutku kada virus pravi težak akutni respiratorni distres pluća, koji se ne viđa samo kod kovida, odnosno kada pluća jednostavno ne mogu više da funkcionišu samostalno – da unesu dovoljno kiseonika, a izbace dovoljno ugljen-dioksida. Prvo pokušavamo neinvazivne metode, a ako to ne urodi plodom, pacijent mora na respirator", naveo je Žugić.
 
Bio je član brojnih domaćih i inostranih udruženja, autor i koautor mnogih radova objavljenih u stručnim časopisima. 
  • edvard

    10.08.2020 11:39
    korona
    nije stres, korona izaziva zgrusavanje krvi i infarkt. u toku bolesti kolicina virusa opada, posle nekog vremena test vise ne registruje.
  • Trebao ga je bolje

    09.08.2020 11:23
    likvidirati
    Kamo srece lipi moji da ga je likvidirao. Ali taj kvisling i masovni ubojica je umra na slobodi pod zastitom generala Franciska Franka u Madridu, nekoliko godina nakon ovog ( navodnog ? ) atentata. Izem ti atentatora koji ne obavi svoj posao do kraja. Bilo kako bilo, upito je da li treba davati imena ulicama atentatorima, pa bili oni atentatori na Pavelica, ili Franca Ferdinanda i njegovu trudnu zenu. Da ne spominjemo da je ovo cista politikansko-radikalska odluka vladajuce nacionalisticke hunte u Srbiji.
  • Damn that Vucic

    08.08.2020 07:35
    Sve vise medicinara ce da umire zbog stresa od posla koji se ne smanjuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.