Epidemiolog Tiodorović: Zdravstveni sistem i narod spremni za drugi talas epidemije korone

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se zalaže za to da se, uz poštovanje svih mera, održe Nišvil i Filmski susreti u Nišu, jer je građanima to potrebno da bi izdržali epidemiju korone koja ulazi u šesti mesec, ali je dodao da to mora da razmatra i Krizni štab Vlade.
U razgovoru za Južne vesti Tiodorović je govorio o tome da razume građane čije je strpljenje na izmaku, jer su navikli da epidemija obično traje dva do tri meseca, dok ova sa virusom korona ulazi u šesti mesec.
 
Zato, kako kaže, treba razmišljati na koji način pomoći stanovništvu da to izdrži, jer moramo da budemo svesni da će virus još dugo biti tu. Njegov predlog je da u tome pomogne kultura.
 
"Ja se zato zalažem da procenimo, to se mora uraditi na Kriznom štabu Vlade, da uz poštovanje svih mera pustimo da rade pozorišta, bioskopi, da neke manifestacije, kao što su naš Nišvil i Filmski susreti, da se održe tako što ćemo broj gledalaca, učesnika, korisnika tih manifestacija prilagoditi onim uputstvima koja već imamo, uz poštovanje distance i nošenje maske", rekao je Tiodorović.
 
Ističe da je ljudima to potrebno, oni su željni da mogu da budu u kulturi, da se duhovno oporave da bi mogli i fizički da se podigne nivo izdržljivosti.
 
Tiodorović je istakao da stanovništvu treba snaga i energija da izdrže ovaj prelomni trenutak epidemije, jer ako do kraja meseca budu poštovali preporuke i brinuli o sebi i drugima, već u septembru će biti mirnija situacija.
 
Kada će nastupiti drugi talas nije mogao da precizira, jer kaže da to zavisi od mnogo faktora.
 
"Ne zavisi samo od nas kada će sve ovo da prestane, zavisi od svih oko nas, od cele Evrope. Virus nam se može vratiti na dva načina - jedan je da nam se sve ponovi, ja se duboko nadam da se to neće desiti, a drugi da nam se vrati kao sezonski grip, u jednoj blažoj i kontrolisanoj formi i mi se moramo pripremiti i za taj scenario, a mislim da je spreman i zdravstveni sistem i narod za to", rekao je Tiodorović. 
  • Voja

    09.08.2020 18:31
    Drugo poluvreme
    Kako znate da je drugi talas a ne treci pik prvog talasa?Po kojoj fomuli oni to racunaju pa znaju kada ce i kada nece biti pikova i talasa?
  • Izolacija

    09.08.2020 12:00
    Izolacija do ludila
    Sta spremni, evo 18.dan u izolaciji niko da dodje da me testira, a spremni smo za drugi talas. Ma vazi...
  • Mira

    09.08.2020 09:51
    Bolonja
    Dr.Tiodorovic zamenio dr Nestorovica.Izgleda da K.S. i AV moraju uvek da imaju nekog da zamajavaju narod da bi ga posle bolje okrivili za pogorsanje epidemije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.