Sutra odluka Kriznog štaba o nastavi, Kon naveo pojedina rešenja koja će se primeniti

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon danas je ponovo najavio da će Krizni štab sutra doneti konačnu odluku o načinu na koji će se od septembra odvijati nastava u školama, ali je naveo i pojedina rešenja koja će biti primenjena.
On je za TV Prva rekao da će odeljenja biti podeljena i da će u njima biti maksimalno po 15 dece.
 
Dodao je da je odlučeno da bude omogućen produžen boravak, da časovi budu skraćeni, da ih bude maksimum četiri, a da se između njih dezinfikuju prostorije, kao i da će deca tokom odmora morati da nose maske.
 
Kon je istakao da je na roditeljima, pre nego obrazovnim ustanovama, da vode računa o zdravlju dece.
 
"U školi je to teško sprovesti. Imate puno đaka. Najbolje je da roditelj svako jutro izmeri detetu temperaturu. Svako dete kojem je povišena temperatura ne treba da ide u školu", objasnio je Kon.
 
Kazao je da još nije definisano da li će se stalno nositi maske na časovima i najavio detaljnije informacije o tome za sutra. Kako je naveo, sigurno je da đaci posle odmora neće moći da se vrate bez maski i bez pranja ruku, odnosno dezinfekcije ruku u učionicu.
 
Škole će voditi računa da imaju dezinfekciona sredstva, ubruse i ostalo i da između smena obezbede odgovarajuće čišćenje i dezinfekciju.
 
Stariji učenici, srednjoškolci, imaju više mogućnosti, oni će moći da imaju onlajn nastavu, ali će se to periodično menjati.
 
"Oni koji moraju da idu na praksu će morati da idu", rekao je Kon.
 
Kada je u pitanju vakcina koja tek treba da se pojavi, Kon je ocenio da nije "najpametnije" vakcinisati decu jer ona imaju najblaže simptome, osim ako nemaju neku hroničnu bolest.
 
"Ukoliko roditelji žele da vakcinišu svoje zdravo dete, moći će to da urade", rekao je Kon.
  • Kermit

    10.08.2020 17:34
    Ogorčena
    Pre nego što donesete odluku(preporuku), da li znate da:
    - skole nemaju dovoljno tehničkog osoblja za dezinfekciju učionica niti dezinfekcionih sredstava
    - u mnogim skolama postoje samo 3-4 sanitarna čvora na 700 učenika po smeni
    - nastavni kadar u proseku preko 50 godina i uslučaju velikog broja obolelih nece biti zamene( jer niko nece hteti da radi u skoli visokorizičnih uslova)
    - da će slanjem dece u škole povećati se rizik zaražavanja u prevozima, vecom posecenošću kafića, brze hrane, svih javnih toaleta...
    Da li je Vas cilj da stanovništvo oboli u jos većem broju, pa da onda ponovo bude on line nastava? Mislim da mozete tu odluku doneti odmah, i to bez ugrožavanja zdravlja stanovništva, jer jasno je ,da će to biti pre ili kasnije.
    Ostaje nada da bar jednom pobedi zdrav razum!
  • Mare

    10.08.2020 13:37
    Do kraja
    Moje dete nece nositi masku, a redom ce svi dobiti po ušima ako ga nateraju....Ako dodje iz skole i kaze da su morali da nose maske idem redom...od Kona, ministra pa nadalje.. Jeb...li vam sve po spisku...
  • pajo patak

    10.08.2020 13:23
    oni koji imaju prakticnu
    nastavu ce morati da idu. SM skola 7 april u kovid KCV

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija