Zaštitnik građana zbog poređenja krava i žena na nacionalnoj televiziji pokrenuo postupak kontrole REM-a

Zaštitnik građana - Ombudsman pokrenuo je postupak kontrole REM-a zbog neumesnog poređenja žena i krava u prilogu u jutarnjem programu TV Happy.
Zaštitnik građana zbog poređenja krava i žena na nacionalnoj televiziji pokrenuo postupak kontrole REM-a
Foto: Pixabay
"Na osnovu saznanja dobijenih iz medija u kojima se navodi da je 9. avgusta nacionalna televizija 'Happy' emitovala prilog u kome je poredila medicinski zahvat na kravi, odnosno životinji, i ženama - praveći tako direktnu paralelu između žena i krava, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Regulatornog tela za elektronske medije, u skladu sa članom 24. stav 1. Zakona o Zaštitniku građana", navodi Ombudsman.
 
U navedenom prilogu, koji govori o metodu lečenja steriliteta kod krava, preporučuje se da se on, iz razloga ekonomičnosti, primeni i na žene. Između ostalog predloženo je da doktori medicine i ginekolozi pohađaju kurs na Veterinarskom fakultetu što bi, po mišljenju autora, doprinelo rastu nataliteta, a troškovi lečenje steriliteta žena po metodima koji se primenjuju kod krava bili bi znatno povoljniji.
 
Kako navodi Zaštitnik građana, potrebno je da REM u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na predmetni slučaj i obavesti da li je pokrenulo postupak kontrole rada nacionalne televizije na kojoj je emitovan navedeni prilog, kao i o ishodu kontrolnog postupka.
 
 
Podsetimo da je zbog spornog priloga reagovala i predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, koja je poređenje trudnoće kod žena i oplodnje krava ocenila kao "neprimereno, neprofesionalno, uvredljivo i praćeno neznanjem o humanoj medicini i ženskom telu".
  • Gledalac

    10.08.2020 18:44
    A zasto taj zastitnik gradjana ne pritisne rem da se arene i SK emituju na svim platformama?
    Po tom pitanju se samo oglase pred letovanje i zimovanje pa cekaju da im se stavi u dzep.
  • Ntn

    10.08.2020 14:48
    Po voditelju
    Voditelj je takodje veterinar i jedinu razliku vidi u veličini
  • Ana

    10.08.2020 14:29
    Skrivene namere
    covek je donekle u pravu. Mi smo kao jako humani i savesni, pa cap 2500 evra za vestacku, a moglo bi i mnogo jeftinije. Ali bitno da smo jako fini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.