Defektolog u Domu u Sremčici: Deca dobijaju buđav hleb, otpada im plafon na glavu dok se tuširaju

Problemi u Domu u Sremčici za decu i odrasle sa posebnim potrebama su mnogobrojni, a uslovi u nekim paviljonima nisu ni na najnižem nivou ljudskog dostojanstva, rekao je za N1 defektolog Petar Vladetić iz tog Doma, kojem je sud dodelio status uzbunjivača, a koji je zbog ukazivanja na loše stanje u toj ustanovi, kako kaže, ponovo dobio otkaz.
"U muškom paviljonu uslovi su katastrofalni – sa kartonskim prozorima, deca nemaju gde da se istuširaju, prenatrpano je i jedan defektolog radi sa više od 40 dece bez negovatelja, spremačica, tehničke pomoći", kazao je Vladetić.
 
On je za N1 naveo da stručni rad sa korisnicima u ovoj ustanovi zbog loših uslova praktično ne postoji, da se od obećanja koja su dobili ništa nije promenilo i da je stanje još gore, a korona je, kako dodaje, dodatno otežala situaciju u svakom smislu.
 
Kaže da je opet dobio otkaz zbog ukazivanja na probleme koji su konstantni u toj ustanovi sa 300 korisnika.
 
"Ti problemi ne prestaju od mojih poslednjih obraćanja u medijima, ništa se nije popravilo. Uplašen sam i za bezbednost i zdravlje te dece, kao i korisnika odraslih osoba. To je sada neuslovno, regresira, propada. Na žalost sve je prepušteno nama, organizujemo se kako uspevamo, ali to nije na najnižem nivou ljudskog dostojanstva", kaže Vladetić.
 
I hrana je bila neadekvatna, pa je, kako navodi, morao da reaguje.
 
"Davali su pokvaren keks, buđav stari hleb. U muškom paviljonu deca nemaju WC, ti uslovi stvarno nisu ni za koga, ni sat vremena niko tu ne bi trebalo da boravi. Na 120 korisnika imate 2,3 poluispravna tuša, otpada plafon na glavu dok se tuširaju. Nema spremačica, negovatelja", istakao je.
 
Vladetić kaže da ima podršku kolega, ali da je veliki strah ostati bez posla u doba korone, gde su šanse za zapošljavanje minimalne: "Svaki put trpite odmazdu, pritiske, podeljeni su otkazi defektolozima ili se ljudi drže na upozorenjima pred otkaz, od kuvarica do defektologa, drže se u strahu. Ja sam uplašen, ali ovo je jedini način da se toj deci pomogne."
  • tomi

    16.08.2020 08:10
    tomakilibarda1@gmail.com
    ne slazem se da korisnici ovakvih ustanova dobijaju sve besplatno!neka njihove porodice placaju njihov zivot i negu u takvim domovima!ja mojoj majci placam 40.000 dinara drzavni staracki dom,
  • cica

    14.08.2020 20:02
    hitno poslati saniratnu inspekciju u muški paviljon. 40 dece na dve wc šolje i dva tuša. u ovo vreme corone ne rade slavine na lavaboima,. jedan vaspitač u smeni a nji 40. sve je ovo istina.
  • Dr

    12.08.2020 08:24
    Drzava ima za dzipove a nema za decu! A slogan im je bas :,, Za nasu decu''!
    Ko mi kaze jos jednom da je neko drugi kriv sem politicara jbcu mu sve zivo i mrtvo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.