Jukom: Diskriminacija građana starijih od 65 godina za vreme vanrednog stanja

Ograničenje prava na kretanje tokom vanredog stanja, uvedenog zbog epidemije koronavirusa, trpeli su svi građani Srbije, ali ne podjednako, i opravdano se postavlja pitanje diskriminacije građana starijih od 65 godina i njene opravdanosti, navodi se u danas objavljenoj analizi Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).
Jukom: Diskriminacija građana starijih od 65 godina za vreme vanrednog stanja
Foto: Pixabay
Uz konstataciju da vlada nije ni pokušala da primeni blaže mere za osobe starije od 65 godina, dodaje se da je, za razliku od ustavnih sudova u regionu i širom Evrope, koji su se bavili procenom ustavnosti sličnih mera, Ustavni sud Srbije ostao pasivan tokom vanrednog stanja, dopuštajući pravnu nesigurnost i kršenja prava građana.
 
Zbog te pravne nesigurnosti, izazvane i čestim menjanjem propisa, došlo se do izrazito visokog broja predmeta gde su građani okrivljeni za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima.
 
Navodi se da je ograničenje prava na slobodu kretanja propisano Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, koja je bila izmenjena čak 10 puta.
 
Dodaje se da je odluka o proglašenju bolesti kovid-19, izazvane virusom korona, uz propisivanje obavezne izolacije u kućnim uslovima, menjana nekoliko puta, a često su se menjale i države na koje se mera odnosila.
 
Samo u martu je ta odluka izmenjena 12 puta, što je dovelo do opšte konfuzije. Građanima su izricana usmena rešenja prilikom prelaska granice, ali im nije uručivano nikakvo obaveštenje o pravima, posebno prvih par dana primene mera, zbog čega mnogi nisu znali da se mere na njih odnose, konstatuje Jukom.
 
U analizi se iznosi podatak da je tokom vanrednog stanja u oko 950 krivičnih predmeta održan glavni pretres i da je najveći broj vođen za krivična dela nezakonito postupanje po zdravstvenim propisima i nasilje u porodici.
 
Veliki broj građana optuženih za vreme vanrednog stanja nije ranije krivično kažnjavan, navodi se u analizi Jukoma.
  • Pasiva

    12.08.2020 14:39
    Bilo je strasno, ne ponovilo se. Ipak i danas mi nije jasno zasto se stariji sugradjani nisu odmah pobunili protiv te sulude odluke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.