Bivši urbanista Beograda: Spomenik Stefanu Nemanji agresivna priča, "napadaće" prolaznike

Bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić izjavio je da sadašnja vlast u Beogradu nema nikakav koncept razvoja, već da se u gradu sprovode projekti koji su deo političkog marketinga, dok struka u institucijama ćuti.
Gradska vlast, prema njegovim rečima, umanjuje značaj svega što je u gradu izgrađeno u prethodna dva veka, a kao primer za to posebno ističe aktuelnu rekonstrukciju Savskog trga, odnosno izmeštanje glavne železničke stanice i postavljanje spomenika Stefanu Nemanji visokog 23 metra.
 
Stefan Nemanja, prema njegovim rečima, kao osnivač srpske države svakako zaslužuje spomenik u Beogradu koji je mogao biti podignut i na tom mestu, ali ne da bude visok kao devetospratnica i da svojom dimenzijom agresivno utiče na železničku stanicu koja je deo kulturne baštine Beograda.
 
"Ona je morala da bude centalno mesto na tom trgu, sada je to poremćeno. Može on (spomenik) biti i na tom mestu, ali da bude primeren dimenziji tog prostora, da bude u normalnoj formi u kojoj se spomenici u centru grada uobičajeno rade. Imao sam i sam tužno iskustvo sa spomenikom Svetom Savi koji je takođe izradio jedan ruski umetnik i koji je trebalo da bude na Slaviji, i na kraju je nađeno kompromisno rešenje da se stavi na kraju Ulice Svetog Save u portu Hrama. To je takođe preveliki monument koji nema u centru grada mnogo smisla", podsetio je Bobić za N1.
 
U centru grada spomenici, kako je objasnio, moraju biti u dimenziji koju čovek može da saglada, da ne doživi agresiju. Spomenik Stefanu Nemanji će, s druge strane, prema oceni Bobića, biti agresivna priča koja će da napada prolaznike.
  • Nn

    17.08.2020 00:45
    Kakva šteta
    Mislim da je mali u odnosu na KIP SLOBODE. Kod nas je sve naj, naj... I plate i penzije i standard. Samo mi nije jasno zašto mi oteše penzije a nevratiše. Kako smo mi srećni, zadovoljni, neverovatno. Ko će ga gledati kad naša deca odoše van od svega najboljeg, najvećeg....,, ODOŠE DA SE NEVRATE, PA I MOJE".
  • Miloš

    14.08.2020 18:41
    Konačno
    Zaista ne vidim problem u postavljanju spomenika osnivaču srpske države. Posebno ne mogu da shvatim stavove kvazi elite po ovom pitanju. Apsolutno sam apolitičan i jednostavno smatram da Stefan Nemanja zaslužuje vidno mesto u Beogradu kao prestonici Srbije. Nije mi jasno zašto dolazi sada nismo to kao društvo napravili, zašto.
  • Петровград

    14.08.2020 10:15
    Ognjen

    То би било могуће да не живимо у комунистичкој земљи дембелији. Куд ћеш већи доказ од односа према краљевској породици, предузетништву, историји (сваки дан емисије о Титу на РТС-у), везивањем за Москву и Пекинг, одласком премијера на гроб Карла Маркса у 21. веку, итд. Па пола улица и фудбалских клубова у Србији и даље има везе са петокракама, Титом, пролетерима, партизанима, ''ослобођењима'', револуцијама, итд. Сваки дан ТВ неуки афирмативно о тим темама и сад ће они који су задојени црвеном идеологијом да пишу позитивно о српском имдустријалцу. Ускочили би сами себи у уста, нису му џабе све отели, тј. ''национализовали'' и прогласили га за ''великосрпску буржоазију''. Пут до Музеја/Булевара/Трга/ОШ Милоша Савчића је дуг и трновит, да не кажем немогућ у комунистичкој земљи дембелији, поготово када се деценијама ништа не чини на националном пољу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija