Siniša Mali i 24 stana u Bugarskoj: Kako je sve "odavno dokazano"

Afera "24 stana" povezana sa ministrom finansija Sinišom Malim ponovo se poslednjih dana zavrtela u javnosti, nakon što je ministar saopštio da je odavno dokazao da nije vlasnik.
Siniša Mali i 24 stana u Bugarskoj: Kako je sve "odavno dokazano"
Foto: 021.rs
Kako piše portal Istinomer.rs, o stanovima u Bugarskoj domaća javnost sluša već godinama, a nakon poslednje razmene optužbi i argumenata - ko je kome šta dokazao i kada, Istinomer je analizirao šta su mediji objavljivali o ovom istraživanju, šta je ministar Mali tvrdio u javnosti, kao i šta su odgovorili iz njegovog kabineta.
 
Nedavno je Newsmax adria objavila spisak nevladinih organizacija, medija i pojedinaca, koji su se našli na zahtevu Uprave za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija. Ovaj događaj inspirisao je izvlačenje na površinu "starih" afera, bliskih prvom čoveku ove institucije, ministru Malom.
 
Između ostalih, oglasila se direktorka "Bussines Info Grupe" Biljana Stepanović.
 
"Koliko je sve ovo nenormalno, to je da mene istražuje Siniša Mali, koji bi u bilo kojoj pravnoj državi odavno sam morao da odgovara na pitanja odakle mu novac koji poseduje, a sve vreme radi za državu. Odakle mu 24 stana i sve ostalo što se zna i što bi se poštenom istragom tek saznalo", izjavila je Stepanović.
 
Ubrzo potom stiglo je saopštenje ministra finansija, kojim se osvrnuo i na aferu sa 24 stana.
 
"Uvažena gospođo Stepanović, odavno sam dokazao da nisam vlasnik 24 stana u Bugarskoj, ali ta istina vas ne interesuje. Nikada nisam imao problem sa proverama bilo kog nadležnog organa, jer nemam šta da krijem", saopštio je Mali.
 
Ovim povodom, uz odgovor Istinomeru, iz kabineta ministra dostavili su i uverenje iz tužilaštva u Sofiji na temu falsifikovanog potpisa o kome se već godinama priča.
 
Ali, kako je sve počelo?
 
U oktobru 2015. godine KRIK je objavio istraživanje "Siniša Mali tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju". Ova istraživačka mreža objavila je niz istraživanja o Malom. O aferi sa stanovima pisali su da je "u vreme kupovine Mali radio kao ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u takozvane kapitalne projekte - privatizaciju nacionalne avio-kompanije i "Beograd na vodi". Kako su objavili, Mali je apartmane u Bugarskoj kupovao koristeći ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.
 
 
 
 
Mali je tada negirao da je povezan sa stanovima u Bugarskoj tvrdeći da je njegov potpis na dokumentima - falsifikovan. Rekao je da za ovu tvrdnju ima kao dokaz izveštaj bugarskog grafologa, ali u javnosti nije saopštio ni njegovo ime, niti izveštaj.
 
Nakon otkrića KRIK-a Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak tokom kojeg je od bugarskih organa dobila podatke o slučaju, sastavila je izveštaj i dostavila ga Višem tužilaštvu u Beogradu.
 
Po nalozima Agencije, Malog je proveravala i Uprava za sprečavanje pranja novca koja je otkrila da Mali i njegova tadašnja supruga kontrolišu najmanje 45 bankovnih računa. Tužilaštvo je utvrdilo da nema dokaza da je Mali prao novac. Slučaj je prosleđen nižem tužilaštvu koje se bavilo time da li je Mali prijavio svu imovinu. I ova istraga je obustavljena, jer je Mali uplatio 200 hiljada dinara u humanitarne srvhe da izbegne krivično gonjenje.
 
Skoro dve godine od objavljivanja Krikovog istraživanja, u dnevnim medijima je osvanuo tekst o dokazu "da Siniša Mali nije vlasnik 24 stana u toj zemlji, a da je dokumentacija koja je predstavljena srpskoj javnosti ništa drugo do najobičniji falsifikat".
 
"Odavno dokazano" i uverenje iz Bugarske
 
Nakon što je objavljeno kako Mali tvrdi da je "odavno dokazao" da nije vlasnik 24 stana, Istinomer se obratio njegovom kabinetu kako bi dobio odgovore kada konkretno i na koji način je on to, kako tvrdi, učinio.
 
  
 
Iz kabineta ministra su Istinomeru odgovorili da "Siniša Mali ni u jednom dokumentu nikada nije naveden kao vlasnik 24 stana na bugarskom primorju, niti kao vlasnik društva koje je vlasnik navedenih stanova".
 
"Iz svih dokumenata koji su do sada predočeni javnosti, jasno je da je kupovao stanove u ime i za račun klijenata, što je bio njegov posao. Mali ima jedan stan u Bugarskoj, koji je uredno prijavljen Agenciji za borbu protiv korupcije. Takođe, taj posao je obavljao u leto 2012. godine, dakle pre nego što je stupio na javnu funkciju. S obzirom na to da su u javnosti pojavila dokumenta koja pokazuju da je Mali 2015. godine bio vlasnik preduzeća koja su kupovala stanove, dakle kada je obavljao funkciju gradonačelnika Beograda, Mali je podneo krivičnu prijavu pred nadležnim organima u Bugarskoj, u kojoj je naveo da mu je potpis falsifikovan", navodi se u odgovoru Istinomeru.
 
Kako kažu iz kabineta ministra finansija, Mali je uz krivičnu prijavu "priložio veštačenje grafologa, koje to potvrdjuje".
 
"Bugarsko tužilaštvo je angažovalo još jednog grafologa, sudskog veštaka kriminalističke struke, koji je takođe potvrdio da navedeni potpisi nisu njegovi, a što se navodi i u uverenju koje je Siniši Malom izdalo rejonsko Javno tužilaštvo u Sofiji 3.10.2018. godine", stoji u odgovoru.
 
Ceo tekst Instinomera o stanovima koji (ne)pripadaju Siniši Malom možete čitati OVDE.
  • Don Kihot

    15.08.2020 10:45
    Ima li kraja
    Bože, da li ima stvarno nekoga u ovoj zemlji ko veruje, Malom, drugo i prvorođenom....
  • Novi Sad

    14.08.2020 08:26
    Bankovni racuni
    Cekajte ljudi, pa ko jos iole normalan ima 45 bankovnih racuna. Zar to nije dovoljno da se neko preceslja uzduz i popreko. Naravno nemamo institucije za tako nesto. Tuzilastvo u rupi, vezali im oci. Jednopartijski rezim.
  • kakav narod

    14.08.2020 00:33
    takva vlast
    Ako ovo rade ljudi u vlasti sta onda ocekivati od obicnog naroda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.