Radovanović o ruskoj vakcini: Ako omane, to bi bio udarac za sve ostale

"Loša strana ruske vakcine bi bila ako su omanuli i ako se prikaže da vakcina nosi neočekivane rizike. To bi bio udarac za sve ostale, jer bi se u populaciji stvorio otpor i mnogo veća opreznost i zakonodavci bi bili oprezniji", smatra epidemiolog Zoran Radovanović.
Kako kaže Radovanović, vest o vakcini ga je iznenadila i misli da je to hrabar potez.
 
"Marketinški je interesantno, postignut je cilj, ceo svet priča o vakcini, a oni vole da budu prvi. Ima stratešku dimenziju, uvereni su u uspeh vakcine mada su je testirali na samo 38 ljudi, očekivalo se da taj broj bude višestruko veći. Poštoiji šest stepenica u razvoju vakcine. Treći su klinička ispitivanja i ona se sastoje iz tri faze. Rusi su prvu završili, druga treba da se obavi na više stotina ljudi, treća na više hiljada, pa i desetina hiljada, a oni su odmah licencirali vakcinu. Četvrti korak je licenca, a peti masovna proizvodnja. Oni veruju da neće biti iznenađenja. Ali prekršen je normalan sled događaja", objasnio je Radovanović.
 
Na pitanje šta bi bili rizici, Radovanović je naglasio da se nada da do njih neće doći.  
 
"Dešavalo se sa sličnim vakcinama, čak i sa nekim koronavakcinama koje se koriste u veterinarskoj medicini, ako dobro ne odaberete antigen i vakcinišete populaciju, onda može da se desi da prirodno zaražavanje ili naredna doza vakcine dovede do mnogo burnije reakcije nego što bi se očekivalo. Međutim, ovde je dobro odabran antigen i nadam se da do toga neće doći, ali iznenađenja su uvek moguća i zato je striktno predviđen postupak koji mora da se sledi", naveo je.
 
Kako je rekao, obično je praksa pokazivala da je od početka prvih istraživanja do masovne vakcinacije prolazilo i više od 10 godina.  
 
"Sada je tehnologija drugačija, slične vakcine su već ispitivane za bliskoistočni respiratorni sindrom, tu se već radilo na vakcini i ima određenih iskustava. Mnogo se polaže nade, postoje izvanredne vakcine protiv tetanusa, protiv malih boginja. Ovde ja očekujem da bude mnogo inferiornija, da bi stepen zaštite mogao da bude malo bolji od vakcine protiv gripa, dakle oko 60-70 odsto. Vakcina prortiv malih boginja, tu zaštita traje zvanično deset godina, a i mnogo duže, ovde bi se očekivalo da dužina zaštite bude kraća od vakcine protiv velikog kašlja tri, četiri ili pet godina", naveo je on.
 
Kada je u pitanju trenutna epidemiološka situacija, Radovanović kaže da ne veruje u podatke koji se saopštavaju i da misli da su daleko od realne situacije.  
 
"Složio bih se da je bolje nego što je bilo, a koji su stvarni brojevi obolelih to zna samo mali broj ljudi koji o tome odlučuje", dodaje epidemiolog. 
 
Podsetio je da su početkom maja prioritet bili izbori, kada je, smatra, Krizni štab praktično raspušten.
 
"Desilo se ono što je neminovno - predizborni skupovi, utakmica, proslava titule i broj potencijalnih izvora zaraze se kumulirao i to je eksplodiralo. Još uvek osećamo posledice tog nerazumnog akta. Smanjiće se broj zaraženih do kraja meseca. Septembar je rizik jer dolaze đaci, studenti, to je sve potencijalna opasnost, ali mora da se živi i naći će se neko rešenje. Verujem u stav sindikata prosvetnih radnika i lekara, izaći će sa nekim razumnim stavom koji je realan. Da se čuje glas nastavnika koliko je u praksi primenjivo, mora da se nađe kompromis između rešenja sa epidemiološke i prosvetne strane", kaže Radovanović. 
 
Podsetimo, zvanična Moskva je saopštila da je već 20 zemalja u svetu izrazilo interes za nabavku njihove vakcine protiv korona virusa, a prema navodima britanskog Fajnenšel tajmsa, među njima je i Srbija, o čemu više čitajte OVDE
  • LoKaLnO TaNdRkAlO

    14.08.2020 09:06
    Pa, dobro
    Pa, dobro. Sad barem znam ko je napravio virus.

    Hvala Rusima na vakcini ali ipak NE. Nek oni prvo testiraju to na svojim familijama, jedno 50000 dobrovoljaca nek je prime prvo a, onda posle jedno šest meseci da vidimo kako su. Jesu li živi i zdravi.
  • Lekar u penziji.

    14.08.2020 09:04
    Ako ovaj virus ostane medju nama on će se pojaviti periodično i znatno slabiji što su potvrdili i studije.
  • LOL

    14.08.2020 08:23
    Eeee moj Tomo promasio si temu.Al kad smo vec kod toga ja sam povecane cene primetio jedino u fast food restoranima po lokalima su iste. A sto se tice poreza u kojoj zemlji ti zivis posto u Srbiji nijo nije dobio oslobadjanje od poreza?Preduzetnicima je ponudjena opcija da doprinose plate sledece godine a za svaki mesec te velikodusne odgode se placa kamata .A sto se tice pomoci drzave pa hvala joj za 12000 dinara posto je realno tolko dato jer je na 30000 svaki preduzetnik morao da uplati jos dodatnih 18000 doprinosa/poreza drzavi pored redovnih tako da sad oni koji su kuburili sa placanjemm doprinosa zbog nemanja sredstava moraju da plate skoro duplo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.