Javne prodaje od danas elektronskim putem

Javne prodaje imovine u izvršnom postupku od danas će se odvijati i elektronski preko platforme eAukcija, rečeno je u Ministarstvu pravde.
Javne prodaje od danas elektronskim putem
Foto: Pixabay
"Sve nepokretnosti i pokretne stvari koje se prodaju u izvršnom postupku biće dostupne na jednom mestu, posebnom sajtu, potpuno pregledno. Do 1. septembra eAukcija će se odvijati paralelno sa dosadašnjim načinom javne prodaje u izvršnom postupku, a nakon toga će to biti jedini način za sprovođenje javne prodaje", navodi ministarstvo.
 
E-Aukcija - elektronsko javno nadmetanje predviđeno je poslednjim izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, ali i Pravilnikom o postupku i realizaciji elektronskog javnog nadmetanja.
 
Doprinos izradi pravnog okvira i automatizaciji postupka dali su USAID projekat Vladavina prava i EU projekat "EU uz pravdu - Podrška za Poglavlje 23". Do uvođenja eAukcije dolazi posle konstatovanja da je dosadašnji format prodaje osnovna prepreka efikasnosti izvršnog postupka i njegovo najslabije mesto.
 
Ministarstvo navodi da je dosadašnji način prodaje onemogućao ravnopravno učestvovanje, slobodnu i otvorenu konkurenciju svih zainteresovanih strana.
 
"Nije postojao, a ni danas ne postoji transparentan i pošten postupak javnog nadmetanja, interesenti su neadekvatno informisani o svim relevatnim informacijama, koje se odnose na postupak javnog nadmetanja. Sve ovo onemogućava postizanje najpovoljnije cene, a opšta posledica je jako nizak stepen poverenja u javne izvršitelje, kao nosioce javnih ovlašćenja", konstatuje se.
 
Platforma eAukcija doprineće zakonitosti, transparentnosti, pouzdanosti, objektivnosti kao i jednostavnosti upotrebe.
 
"Izrađeno je aplikativno rešenje, koje je jedina adrese za javno nadmetanje svih potencijalnih interesenata sa primenjivim zaštitinim merama koje sprečavaju zloupotrebe", navodi Ministarstvo.
 
Ovakav sistem se godinama koristi u Estonija, Nemačka, Austrija, Italija, Španija, Holandija, Portugal, Mađarskoj, a njihova iskustva su pokazala su da ovaj način nadmetanja dovodi do pravičnijeg izvršenja.
 
"Postiže se veća cena predmeta prodaje, čime se ostvaruju najpovoljniji efekti i za izvršnog poverioca i za izvršnog dužnika, s obzirom da je postupak dostupniji većem broju zainteresovanih lica, a istovremeno se smanjuje mogućnost zloupotrebe", navodi Ministarstvo.
 
Aplikacijom administrira Ministarstvo pravde, a jedna od njenih glavnih karakteristika je da javni izvršitelj ne zna ko je ponudilac i ko se krije iza svake konkretne ponude.
 
"Ovo je aposolutno nužno bilo postaviti iz razloga poljuljanog poverenja opšte javnosti u nosioce ove pravosudne profesije", navodi Ministarstvo.
 
Pored Ministarstva pravde korisnici aplikacije su javni izvršitelji i eksterni korisnici koji mogu biti registrovani i neregistrovani.
 
"Uloga administratora Ministarstva pravde je takva da ono deluje kao korektiv u situacijama u kojima može doćii do iznenađujućih, neočekivanih procesnih okolnosti za čije prevazilaženje je potrebno intervenisati, te biti spona između korisnika, javnog izvršitelja i samog portala", navodi Ministarstvo.
 
Aplikativno rešenje je maksimalno softverski pokriveno kako bi se onemogućio ljudski faktor.
 
"To su rešenja koja se pre svega u vezi sa uplatom jemstva. Zahvaljujući kooperatovnom odnosu Uprave za trezor razvijeno je automatsko čitanje uplaćenih jemstava na poseban račun Ministarstva pravde", navodi se i dodaje da će aplikacija sama ponudiocima koji uplate jemstvo u propisanoj visini i u propisanom roku odobravati učešće u nadmetanju.
 
Prilikom prijavljivanja za učešće potencijalni kupac dobijaće automatski generisanu uplatnicu za uplatu jemstva. Kod eAukcije javni izvršitelj je organ postupka koji objavljuje nadmetanje na portalu, a pored zaključka o prodaji, on unosi niz važnih podataka koji se čuvaju u bazi.
  • Limanac

    14.08.2020 11:18
    Makar će biti sprečen onaj najjadniji oblik reketiranja, koji je prisutan u svim banana državama:

    Ekipa od par nabildovanih bilmeza obiđe na aukciji sve interesente i ispita ih za šta su zainteresovani.
    Onda od svakog uzmu neki iznos i garantuju im da će traženi predmet baš oni izlicitirati.
    Potom obiđu i sve ostale i zaprete im da se ne igraju životom i da slučajno ne licitiraju predmete za koje su dobili pare.

    Time aukcionar ostane kratkih rukava jer sve ode po početnoj ceni, a bilmezi odu bogatiji za par hiljada evra.
  • Imeprezimestadion

    14.08.2020 08:49
    Zeleno
    ekipa zelenasa sa aukcija se prebacuje na internet rad od kuce :)
  • B

    14.08.2020 07:54
    B
    Još jedna u nizu pljački pod zaštitom države. Ukinuti izvršitelje pod hitno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.