Tiodorović: Situacija nesigurna, ali sa naznakama stabilizacije

Eidemiolog Branislav Tiodorović ukazao je danas da je trenutna epidemiološka situacija i dalje nesigurna, sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima, što važi i za Beograd, Novi Sad i Kragujevac.
Tiodorović: Situacija nesigurna, ali sa naznakama stabilizacije
Foto: FoNet
U prilog tome govore podaci o smanjenju broja pacijenata sa prvim dijagnozama, kao i veći broj otpuštenih sa lečenja.
 
"Imamo sasvim jasno zabeležene podatke o manje pacijenata za prvu dijagnozu. Sve je više pacijenata koje otpuštamo iz kliničkih centara i bolnica, kreće se čak do 30 odsto", navodi Tiodorović.
 
Ističe da je samo na krajnjem jugu Srbije, u opštinama Preševo i Bujanovac, i to kod populacije albanske manjine, trenutno zabeležen blagi rast broja zaraženih koji se može pretvoriti i u veći.
 
"Oni se za sada leče najviše u privatnim zdravstvenim ustanovama i na Kosovu i Metohiji. Moram naglasiti da koriste zdravstveni sistem Vranja i Klinički centar u Nišu isključivo kada su to najteži slučajevi. Onda je povećana i stopa hospitalne smrtnosti kod tih pacijenata", objašnjava doktor Tiodorović.
 
Naglašava da im je na to skrenuo pažnju na licu mesta.
 
"Svi oni su odgovorni. Kao državljani Srbije imaju sva prava da se na vreme jave i budu na vreme zbrinuti. Nadamo se da će oni to prihvatiti na pravi način i da ćemo i tamo imati stabilnu situaciju", kaže Tiodorović.
 
Ističe da bi epidemiološka situacija do kraja meseca mogla biti još bolja, ali da treba biti oprezan sa optimističnim prognozama.
 
"Nalazimo se u jednom bitnom razdoblju i moramo javnosti da skrenemo pažnju da je veliki broj naših ljudi ostao da letuje u Srbiji - na jezerima, planinama, banjama... Uočljivo je da se ne koriste sva sredstva zaštite na način kako bi trebalo. Moramo da mislimo na to da je virus među nama, da je prisutan i da će biti i dalje prisutan", ipozorava doktor Tiodorović.
 
Naglašava da je značajno da se situacija do kraja meseca stabilizuje jer nas u septembru "čekaju veliki izazovi". 
  • Lea

    14.08.2020 23:05
    Bolonja
    Ministar zdravlja : Darija : Tiodorovic,= 1 : 1
  • I

    14.08.2020 20:32
    Te naznake stabilizacije obecavate jos od marta.
  • Pera

    14.08.2020 18:39
    Situacija je: Rat protiv čoveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.