VIDEO: U Rakiti građani razbijaju cevi za minihidroelektranu

U selu Rakita, u blizini Babušnice, meštani i aktivisti koji su im se pridružili, podstaknuti akcijom u organizaciji Pokreta "Odbranimo reke Stare planine", uspeli su da probiju dve cevi minihidroelektrane na Rakitskoj reci i da onesposobe cevovod.
Više stotina građana iz svih delova Srbije odazvalo se pozivu organizatora i došlo u Rakitu da izvade cevi iz reke. Ispostavilo se da ih je bez teške mehanizacije nemoguće izvaditi, ali su građani sišli do reke i razbili su ih pijucima.
 
U Rakiti je prisutna policija, a akcija prolazi mirno, javljaju Južne vesti.
 
Među okupljenima ima onih sa oznakama različitih organizacija, kao što su "Odbranimo šume Fruške gore", "Odbranimo reke Stare planine", "Ne davimo Beograd", izviđača i brojnih ekoloških organizacija.
 
 
Krajem jula grad Pirot je, nakon trogodišnje borbe ekologa i meštana, objavio da je Nacrtom novog prostornog plana predviđeno da se u narednih 15 godina na Staroj planini neće graditi minihidroelektrane.
 
Rakita je selo 29 kilometara udaljeno od Babušnice, 40 od Pirota, podno planine Ruj. Nekada je bilo poznato po rudniku uglja "Jerma" i voziću "Ćira" koji je prevozio ugalj.
 
U Rakiti je sniman i jedan od prvih jugoslovenskih igranih filmova "Rudareva sreća", pre 91 godinu.
 
  • Smrdijestina

    18.08.2020 16:27
    @gradjaninX
    A Savamala, Janjicari i Sale Mutavi sto su u noci porusili bespravne kuce ljudima? Kada Naprednjaci uz pomoc svojih SS jedinica ruse to je zakonito a ovo nije. Zaista zanimljivo.
    SNS je sam krenuo mafijaskim metodama da vlada i sprovodi moc pa se na isti nacin mora sa njima boriti.
  • Trt

    18.08.2020 10:31
    @gradjaninX

    Apsolutno je na njima. Što se pre pomiriš da će ovako završiti svaka vaša sumanuta naprednjačka kreacija, lakše ćeš proživeti svoj tužni vek.
  • gradjaninX

    17.08.2020 14:23
    Ako postoji zakonsko resenje, protestujte ispred kancelarije onih sto nisu sproveli to resenje, nemojte unistavati tudju imovinu.
    Nisam ni ja srecan sto se zakoni ne sprovode i ne postuju, ali nisam ni za to da RULJA unistava ono sto ne razmeju ili im se ne svidja i td. Eno ludaka po Americi i Evropi pale 5G antene jer "sire koronu". Ja necu da zivim u jednoj od takvih zemalja.
    I to nisu mirne demonstracije dokle god se vrsi krivicno delo. Nije na vama, jer vam nije dato pravo, da kidate i lomite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija