Epidemiolog Tiodorović: Ukoliko jedan učenik bude imao koronu, nastava se neće prekidati

Nastava u školama se neće prekidati ukoliko jedan učenik u razredu dobije koronu, mada će u tom slučaju ostatak razreda biti testiran, ali neće biti izolovan, već će nastaviti rad, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović.
Ukoliko se u porodici nekog đaka pojavi korona, on neće dolaziti u školu, bez obzira da li je i sam zaražen, rekao je Tiodorović za "Blic". Kako je objasnio, đak će biti udaljen iz razreda sve dok se oboleli iz njegove porodice ne izleči i dok se ne utvrdi da i dete nije zaraženo.
 
Tiodorović je istakao da se "ne treba plašiti polaska u školu u septembru" i najavio da će prosvetnim radnicima, u dogovoru sa školskim lekarom, biti objašnjeno kako da se ponašaju, prepoznaju simptome virusa i kako đacima da mere temperaturu.
 
"Ako se tegobe jave u školi, na času, učitelj ili nastavnik posumnja na određene simptome koji ukazuju da dete ima koronu, pozvaće telefonom roditelje i obavestiti ih da dođu po dete", rekao je Tiodorović.
 
Ako roditelji ne obaveste školu da u porodici imaju obolelog, a škola to sazna, onda ni dete neće moći da pohađa nastavu sa ostalom decom, "dok se ne steknu uslovi". Tiodorović je rekao da u tom slučaju celo odeljenje neće ići u izolaciju, nego će se pratiti određena deca, da će biti obavljeno testiranje i da škola "nastavlja dalje".
 
Zadatak svakog roditelja je, izričit je Tiodorović, da pošalje zdravo dete u školu, što znači da ono nema "nikakve tegobe, ni temperaturu, ni gušobolju, ni dijareju ili bilo koji drugi problem".
 
On je naveo da bi škola trebalo da uputi đake kako da se ponašaju i da učenici već na prvom času moraju da dobiju informacije o maskama, fizičkoj distanci i dezinfekciji i pranju ruku.
 
"Pred nama prelomni trenutak"
 
Tiodorović izjavio je da je početak školske godine prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji.
 
Tiodorović je za RTS rekao da svi moramo pomoći da škole počnu normalno da rade, da se deca vrate u školske klupe, posebno đacu u namlađim razredima, jer je za njihov razvoj to posebno važno.
 
On je istakao da rizike treba smanjiti na najmanju moguću meru i da se sve mere moraju sprovoditi.
 
"Mislim da nam trenutna situacija pokazuje da se dosta dobro krećemo prema boljem rešenju, ako bismo uspeli da očuvamo odnos koji sada ima stanovništvo prema epidemiji i sprovođenju svih zaštitnih mera, onda bismo mogli da stvorimo uslove za dobar početak školske godine", dodao je Tiodorović.
 
On je ukazao da, ako bi došlo do nekih promena i eventualno novog pika, bio prekinut odlazak u školu i prešlo bi se na onlajn nastavu.
 
Na pitanje kakve maske deca treba da nose, Tiodorović je odgovorio da treba da budemo objektivni i da ljudi koriste maske koje mogu da nađu i da nabave.
 
"Svaka maska je u svakom slučaju velika stvar za zaštitu od širenja infekcije. Nema razloga da od toga pravimo problem, deca će koristiti onu masku koju im nabave roditelji i koja im najviše odgovara", rekao je Tiodorović.
  • Miki

    20.08.2020 05:17
    Mamlaz
    Unuke i decu da posaljes a nas zaobidji....i botovi svoje da posalju u prve redove..
    Sve vam na kamaru
  • Sefika

    19.08.2020 19:35
    Ooo daaa
    A gde su bake i deke koje smo morali da sklanjamo od dece da ih sacuvamo ,zar sada nije isto ,deca ce da se vrate iz skole neznajuci da li su prenosioci ,sada nisu ugrozeni??
  • djurovic

    19.08.2020 10:34
    Radite nesto prosvetari
    Kako li cete i online i uzivo casove da drzite, jao jadni vi.
    Mozda konacno ispunite normu od 40 radnih sati nedeljno, za tu platu sto primate.
    Gledam samo po socijalnim mrezama kako zivite glamurozni lajfstajl sa 40 hiljada plate i svima bodete oci svojim slobodnim vremenom i kaficarenjima.
    Za duplo manju platu sam radio minimum 10h dnevno i samo slobodnom nedeljom da bih mogao da kupim racunar deci koju ste vi drndali da bi vi smandrljali skolsku godinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija